Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grattis till Lars Ahlin

Lars Ahlin är Sundsvalls hittills störste författare. I år skulle han ha fyllt 100 år.
I går inleddes vårens firande med utgivningen av boken "Vi läser dig, Lars Ahlin" på hans dödsdag den 10 mars.

Kalas i Stadshuset på födelsedagen den 4 april. Dramatiserade stadsvandringar i augusti där Ahlins gestalter frigörs från boksidorna och befolkar Sundsvall. Och en pjäs efter hans novell "Kommer hem och är snäll".

Lars Ahlin ska firas med buller och bång. Först ut är grunden: varför ska han firas? Lars Ahlin-sällskapet, som verkar för hans författarskap, funderade över hur det fullgjorde sin uppgift och varför den bör utföras.

Hur gick ganska lätt att svara på. Samtala om böckerna, bjuda in till vandring i den Lars Ahlin-slinga som löper genom Sundsvall eller till tesalong där hans noveller läses. När det gällde varför tog man in extern hjälp.

– Vi bjöd in människor att skriva essäer om vilken betydelse Lars Ahlin har i dag, säger Svante Junker, sekreterare i sällskapet.

Resultatet blev boken "Vi läser dig, Lars Ahlin". Torgny Åström är en av de 14 författarna, och han fastnade bland annat för en av de "krångligaste" av Ahlins böcker, "Bark och löv", utgiven på 60-talet. Den handlar om en kvinnlig konstnär och hennes kärlekshistorier, men mest om det konstnärliga arbetet.

– Den blev en räddningsplanka. Vi som gick Konstfack fick ta del av det som tidigare generationer gjort, men jag ville framåt mot något som jag själv sökte, och det presenterade Ahlin, säger Torgny Åström.

Ingalill Öjemark fängslades av "Din livsfrukt" för 25 år sedan.

– Härom året läste jag om den och fick en helt ny upplevelse. Man kan spegla sig i hans texter oavsett i vilken period av livet man är, säger hon.

Peder Forsberg deltar också. Han står bakom dramatiseringen av novellen "Kommer hem och är snäll", som sattes upp första gången 1994 och mot förmodan drog fulla hus. Nu spelas den åter i vår.

Lars Ahlin firas både i vår och i höst. Under april och maj visas fem torsdagsfilmer och ges sex fredagsseminarier med Ahlintema i Stenstan Visitor Center, på vars hemsida programmet finns. Stadsbiblioteket ger utställning, likaså Arne Jones konsthall i Fränsta. I sommar träder berättarteatern in och i oktober visar museet en utställning om Ahlin och hans vän konstnären Arne Jones. Teater Västernorrland gör en dramatiserad läsning av "Tåbb med manifestet", Ahlinkännare ger föredrag.

Bonniers ger ut nyutgåvor, tidskriften Parnass har honom som tema för årets första nummer. SVT och SR uppmärksammar honom.