Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gravid deltidsbrandman nekas sjukskrivning

Linda Björklund jobbade så länge som det bara gick. Men när hon var i femte månaden fungerade det inte längre att arbeta som brandman/befäl vid deltidsbrandkåren i Matfors. Läkare och arbetsgivare instämde till fullo.

Men inte försäkringskassan.

Den 15 september blev Linda helt sjukskriven från sin tjänst på deltidsbrandkåren, med intyg från läkare och arbetsgivare. Hon blev även sjukskriven på halvtid från sin 75-procentiga tjänst som undersköterska inom omsorgen på grund av den värk som hon har och alla tunga lyft som arbetet innebär. Arbetsgivaren har inte heller där kunnat erbjuda andra arbetsuppgifter.

Från den 27 september skulle försäkringskassan ta över ersättningen från arbetsgivaren.

I fredags kom det chockartade brevet från försäkringskassan. I det framgår att Linda Björklund, som nu är i sjätte månaden, inte bedöms vara berättigad till sjukpenning överhuvudtaget för tiden fram till 31 oktober.

Hon blev helt förtvivlad eftersom hon vet att det inte fungerar att arbeta mer än de 37,5 procent som hon nu gör.

– Jag klarar inte av att arbeta som brandman, jag orkar inte dra slang och inte vill jag utsätta mig för giftig rök som kan vara skadlig för mitt barn. Dessutom orkar jag inte dra ut en människa ur ett hus eller en bil. Jag utsätter också mina arbetskamrater för en risk om de arbetar med mig. Sedan gör värken att jag inte kan arbeta full tid som undersköterska.

Eftersom de som arbetar inom deltidskåren bara gör utryckningar när något inträffar har arbetsgivaren inget annat arbete att erbjuda.

Men försäkringskassan har ingen förståelse för detta, utan skriver att hon måste gå tillbaka till arbetet eller registrera sig som sökande på arbetsförmedlingen om hon vill behålla sin sjukpenninggrundande inkomst, som annars blir 0 kronor. Det skulle innebära att hon inte får någon ersättning om hon blir sjuk eller för tillfällig föräldrapenning.

– Men jag klarar inte av att jobba mera. Måste vi sälja huset nu för att jag är gravid? säger en förtvivlad Linda Björklund.

Hon har även tvingats vara sjukskriven på grund av smärtorna under sina två tidigare graviditeter, trots att hon inte var brandman då. Och den här gången är smärtan värre.

– Hade det här hänt vid min första graviditet så hade jag aldrig skaffat ett barn till.

Sedan förstår hon inte försäkringskassan tankegångar.

– Ska jag verkligen sluta på mina två fasta jobb och söka ett annat för att jag ska få barn om tre månader?

Hon är beredd att ta en kamp för att det här inte ska drabba någon annan.

Fotnot: ST sökte under gårdagen försäkringskassan för kommentar men lyckades inte nå någon ansvarig.