Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grävmaskinist hittade 15 granater i marken i Sollefteå: "Klokt att han slutade gräva"

Artikel 1 av 2
Granatfyndet vid Ångermannabron
Visa alla artiklar

Under måndagseftermiddagen fick polisen in ett samtal från en grävmaskinist i Sollefteå som hade hittat misstänkta granater i marken där han grävde – och Nationella bombskyddet fick kallas dit.
– Hade han satt skopan i den hade det nog inte varit så bra att vara där, säger Peder Jonsson på polisen.

TV: Se platsen där granaterna hittades.

Polisen kallades till platsen, som ligger i närheten av Ångermannabron, tillsammans med Nationella bombskyddet för att kontrollera det misstänkta fyndet och spärra av området.

– Vi fick ringa dit Nationella bombskyddet som brukar hantera den här typen av objekt, säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral.

För Plus-kunder (uppföljning): Grävmaskinisten Fredrik hittade granater mitt i Sollefteå: "Förstod att det var något skumt"

Enligt honom rörde sig det om 15 granater och det är oklart om de är av nyare eller äldre modell.

– Nationella bombskyddet tog hand om granaterna och sprängde dem under måndagskvällen på ett militärt övningsområde utanför Sollefteå, säger Peder Jonsson.

Var det någon risk för allmänheten?

– Inte i samband med sprängningen, men det var klokt av grävmaskinisten att han slutade gräva, säger Peder Jonsson.

Efter händelsen har Nationella bombskyddet konstaterat att samtliga föremål är omhändertagna och att inte finns någon anledning att platsen ska vara fortsatt avspärrad.

Är det här en ovanlig händelse?

– Det är betydligt vanligare att man hittar misstänkta föremål i hemmen, till exempel då någon anhörig går bort och man ska städa ur bostäderna. Då kan man hitta tändhattar och handgranater och liknande. Det här är lite mer ovanligt, men det finns nog många sådana här rester från förr i marker och sjöar, säger Peder Jonsson.