Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grillfavoriterna kan göra dig sjuk

De råa exotiska korvarna har blivit svenskarnas nya favoriter på grillen.

En ny undersökning visar att flera av dem innehåller listeria och stafylokocker, som kan göra dig sjuk om ditt tålamod vid glöden är för dåligt.

– Vi är inte säkra på att konsumenterna förstår hur korvarna ska tillagas för att vara säkra, säger Eva Häggström på miljökontoret.

Annons

Miljökontoret i Sundsvall har låtit samla in och analysera innehållet i salsiccia, chipolata, nizza, chorizo och andra färska korvar från butikshyllor i Sundsvall.

– Vi märkte att de här korvarna blivit väldigt populära, och att ganska många inte riktigt visste hur de skulle tillagas. Därför bestämde vi oss för att göra en bred undersökning av de produkterna, säger miljöinspektören Eva Häggström.

Det är troligen första gången de råa korvarna undersöks i Sverige, och ST har tagit del av resultaten:

Av åtta testade korvar påvisades bakterien listeria monocytogenes i fyra.

Stafylokocker hittades dessutom i två av dessa korvsorter.

– Det var inte i sådana mängder att vi beslutar om saluförbud. De var alla godkända, men med anmärkning. När det gäller listeria så dör de om man hettar upp maten till 70 grader. Det vi frågar oss är om konsumenterna verkligen förstår hur viktigt det är, om de verkligen läser den lilla informationstexten på förpackningen. När det gäller korvarna med stafylokocker har vi tagit upp det med producenten. De har engagerat sig och ska se över sin tillverkningsprocess och sina råvaror. Det är bakterier som kommer av mänsklig hantering, säger Eva Häggström.

Joel Nilsson är färskvaruansvarig på Ica kvantum i Nacksta. Han berättar att de råa korvarna har blivit en storsäljare i hela landet i sommar. Butiken har inget ansvar för tillverkningen, men sedan ST berättat om resultaten har han satt upp skyltar med texten "grilla mig väl" vid korvarna.

– Först blev jag förvånad när jag hörde om det. Men det är ju en rå produkt, så det är inte så konstigt egentligen. Tillverkaren förutsätter att kunderna tillagar dem på rätt sätt, men missar man informationen på förpackningen så är det inte så bra, säger Joel Nilsson.