Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripande och humoristiska praliner mitt i julshoppingen

Kulturmagasinet
Windows
Norrdans

Windows är ett årligt återkommande inslag hos Norrdans, vars dansare själva gör koreografier för skyltfönster.

I årets upplaga ger oss Mikko Heino en försmak av julen i form av a cappella-sång om Rudolf.

Sedan följer en rad blandade små koreografier mot en svart scenografi.

Julsmak finns även i numret där just Mikko Heino visar sig vara innehållet i det jättestora paket som två marionettdockor (i form av Irene Ebel och Karen Margrethe Aunsholt) öppnar. Till Britney Spears Womanizer bjuder trion på en komisk titt på en manlig stereotyp.

César Garcias gör en långsamt vacker tolkning av känslorna som väcks av Caetano Velosos långsamma och djupt berörande sång ur Pedro Almodovars "Tala med henne". Vardagsklädd i jeans och randig tröja låter han kroppen tala utan uppseendeväckande attribut.

Även Marjut Seini bjuder på stillsam och personlig dans, liksom Kristian Refslund, som beskriver en komplicerad modersrelation. Vad bör man egentligen säga och göra?

En humoristisk höjdpunkt är Sylvie Géhin Karlssons och Morgan Karlssons förflyttning av Tjajkovskijs balett Svansjön till en groddamm. Skrattet stockar sig lite när grodorna sträcker på sig likt den fula ankungen och visar en förmåga för resning och dramatik. Plötsligt är det både gripande och vackert.

Sammantaget är den en rad små pärlor att njuta av mitt i julstressen. Några aptitliga smakprov av Norrdans verksamhet, som små praliner med helt olika fyllning.

Avslutningsvis samlas alla dansare för en parodi på ett energiskt work out-pass till Donna Summers "She works hard for the money". En hel munfull smågodis på en och samma gång.

Windows gavs i går som gratisföreställning i Kulturmagasinets entréhall. Till de första numren samlades bara ett fåtal entusiaster, men publiken växte allt eftersom nyfikna förbipasserande stannade till. Senare samma eftermiddag fick shopparna i Birsta City ta del av dansarnas praliner.

Det hela är ett underbart sätt att locka nya åskådare, men även att ge människor en anledning att stanna upp och reflektera över något annat än vardagens bestyr, något mer än december månads julshopping.