Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripne Sundsvallspolitikerns familj startar insamling: "Orimligt att pappa fängslats"

Det var i mellandagarna som Sundsvallspolitikern Ángel Villaverde greps i Peru, anklagad för att ha haft samröre med Sendero Luminoso-gerillan.
Nu har hans barn startat en insamling för sin pappa, för att täcka kostnaderna under rättsprocessen.
"Det enda vi önskar och hoppas är att han får en rättvis och snabb rättsprocess", skriver de.

Miljöpartisten Ángel Villaverde greps på annandagen i sitt hemland Peru, misstänkt för terrorbrott. I själva verket skulle han hälsa på sin sjuka mor, som han inte träffat på 20 år.

Enligt de senaste uppdateringarna kommer hans fall inte vara färdigprövat förrän i nästa månad.

För att täcka kostnader i samband med rättsprocessen har nu hans barn startat en insamling på Facebooksidan "Insamling till stöd för Angel".

De skriver också ett långt öppet brev om flykten från Peru för mer än 20 år sedan.

Det inleds med stycket: "Vi vill börja med att framföra att vår pappa aldrig haft samröre med någon gerillagrupp. Vår pappa har varit medlem i ett fullt lagligt och demokratiskt parti i Peru, ett regimkritiskt parti som tog avstånd från gerillans aktioner."

De berättar vidare att partiets medlemmar förföljdes, trakasserades och till och med fängslades, men att något samröre med gerillan för Villaverde aldrig kunde styrkas av Fujimori-regimen, som då styrde landet. Ändå kvarstod anklagelserna.

"Det absurda är att han anklagades för att ha haft samröre med gerillan samtidigt som gerillagruppen Sendero Luminiso offentligt uttalade hot mot honom och andra partimedlemmar", skriver de.

Innan han friades ska han ha blivit häktad och torterad, samtidigt som resten av familjen lyckades fly till Sverige.

Efter regimens fall, upphävdes och omprövades alla domar. Något som inte nådde Ángel och resten av familjen Villaverde i Sverige. Det ska också vara därför han nu sitter fängslad – trots att han redan blivit friad för samma anklagelser.

Hela historien går att läsa på Facebook-sidan (OBS! Extern länk).

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Läs också: (Från 2008) "Regeringen i Peru behandlade mig som ett odjur"