Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grisbonden efter branden: "Det brann för fullt när vi kom ut till ladugården"

Det blev en dramatisk natt för grisbonden Ulf Sahlin i Stöde.
Vid midnatt kom larmet om att det brann i grisarnas ladugård.
– Det var larmet som räddade oss, säger Ulf Sahlin.

Annons

På gården finns totalt ungefär 650 grisar, varav 250 i den byggnaden som brann. Ladugården består av tre avdelningar där grisarna stod längst bort från brandhärden, cirka 30-40 meter därifrån. Ulf Sahlin väcktes av att brandlarmet från ladugården gick och tog sig ut för att se hur det stod till.

– När vi kom dit såg vi att det brann för fullt och ringde brandkåren. Sedan tömde vi fem brandsläckare och lyckades hålla elden någorlunda i schack tills brandkåren kom, säger grisbonden Ulf Sahlin till ST.

Efter cirka tio minuter kom deltidsbrandkåren från Stöde till platsen.

– Räddningsarbetet gick väldigt bra, de var snabbt på plats, säger Ulf Sahlin.

Stallarna på gården är inte helt fyllda med grisar, Ulf Sahlin bedömer att man har halv beläggning på gården just nu. Anledningen är den dåliga lönsamheten inom grisuppfödningen. Men just i natt var det tur att det inte var fler grisar i ladugården.

– Då hade det kunnat gå riktigt illa. Nu blev det ganska små skador på byggnaden och ingen människa eller djur skadades. Ett lyckligt slut, konstaterar Ulf Sahlin.

Vad som orsakat branden är oklart, men Ulf Sahlin misstänker att det rör sig om ett elfel.

I januari 2006 drabbades gården av en allvarligare brand, då tvingades man nödslakta 400 grisar som skadades i branden.