Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grottan blev vändpunkten i hans liv

Andreas Hjelm vägde drygt 50 kilo som tonåring på grund av sin ätstörning. Ånges Atletklubb och kropssbyggande blev räddningen och motivationen.
– Jag lever fortfarande med det, men vändpunkten var när jag började träna i grottan på allvar, säger han.

Träningen har varit en del av Andreas Hjelms liv sedan han var fjorton år gammal, men då var motivationen annorlunda.

– Jag skulle bli hockeyproffs, så då tränade jag för det. Och jag kom in på Hockeygymnasiet i Örnsköldsvik, men blev tvungen att hoppa av, säger han.

Anledningen till att Andreas Hjelm avbröt sin gymnasieutbildning var att han på grund av mobbing under uppväxten utvecklat en ätstörning.

– Jag var så svag och hade ingen ork alls. Till slut försvann motiveringen till att fortsätta bara, säger han.

Under en period hängde han mycket i grottan, och såg upp till de som tränade där.

– Jag ställde massa frågor om kost och så till de stora killarna, som jag verkligen såg upp till. Men de sa helt enkelt att jag bara var tvungen att slänga i mig käk om jag ville bli som dem, säger Andreas Hjelm.

Träningen och kroppsbyggandet blev hans nya motivation, och grottan blev en fristad att tänka på.

– Jag får en stund att vara för mig själv och tänka på egna grejer. Träningen utlöser endorfiner i kroppen och jag mår bra, säger Andreas Hjelm.

Tammerpokalen i Sundsvall blev Andreas Hjelms första tävling i kroppsbyggande, där han kom på femteplats, poängmässigt räknat.

– Det är ju en nybörjartävling, men eftersom jag inte vann får jag ställa upp igen nästa år. Om jag gör det och det går bra kanske jag ställer upp i någon större tävling nästa vinter, säger Andreas Hjelm som fått blodad tand.

Han var den enda från Ånge som ställde upp i Tammerpokalen, men hoppas att fler ska våga ta steget till tävlingar.

– Jag tror att det man inte vågat börja med det för det inte funnits så många här som sysslat det. Men jag tycker att det är kul och tänker fortsätta, så man får gärna fråga mig om man undrar, säger Andreas Hjelm.