Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gubbar har kidnappat E4-frågan

Annons

TV: I klippet ovanför ger ST:s politiske redaktör Marcus Bohlin sin syn på gamla E4:ans framtid. "En chans att göra Sundsvall till en mer attraktiv hamnstad."

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Hur kom det sig att några gubbar i Motormännen i Sundsvall tilläts kidnappa den viktiga frågan om gamla E4 genom Sundsvall?

Motormännen är en lobbyorganisation för bilismen. Varken mer eller mindre.

Motormännen är en organisation som driver många viktiga trafiksäkerhetsfrågor men i Sundsvall har den lokala klubben också drivit en annan fråga: Den om E4 genom stan och om den ska ha två eller fyra filer. Det är en fråga som inte handlar om trafiksäkerhet utan om bilisternas bekvämlighet. Betydligt viktigare är emellertid att frågan om E4 också handlar om stadsmiljö och vilken sorts stad Sundsvallsborna vill ha.

Motormännens Sundsvallsklubb leds av en samling äldre herrar i åldrarna 70+ som är nära lierade med bilfirmor i stan och som gärna genomför aktiviteter i samarbete med de som kommersiellt gynnas av bilismen. I vår blir det till exempel årsmöte sponsrat av Rylanders bil. Medlemmarna är inte många, men i E4-frågan vill man gärna göra sig till tolk för bilisterna. Oss alla utan undantag.

Jag är bilist men betackar mig för Motormännens inhopp i E4-debatten. De kan sannolikt mycket om bilar men har i den här frågan trampat in i debatt som i grunden handlar om något helt annat än trafiksäkerhet. Frågan om två eller fyra filer handlar om stadsmiljö och vilken sorts stad vi vill bo i.

Sundsvallsborna betalar sedan ett år tillbaka miljoner i broavgifter. Vi investerar alltså gemensamt i en bättre miljö och en tredjedel av trafiken har också försvunnit från stadskärnan som en följd av nya bron. Men när de miljonerna ska växlas tillbaka i en vänligare, något bilfriare och charmigare stadsmiljö med plats för fler bostäder, hörs protesterna från bilisternas lobbyorganisation.

Det är osnyggt. Med full kraft driver Motormännen "bilisternas intressen" som vore bilismens bästa självklart också det allmännas bästa, men vem driver våra intressen, vi som inte definierar oss i första hand som bilist här i livet?

Motormännens och moderaternas "manifestation" på Stora torget häromveckan samlade en frusen skara på knappt 20 personer. Femtusen lär ha skrivit på protestlistorna vilket ju faktiskt innebär att drygt 90 000 Sundsvallsbor INTE skrivit på. För så är det. Bara för att en röst i debatten är välorganiserad och högljudd behöver den inte nödvändigtvis representera vare sig majoriteten eller folkviljan.

Emellertid har Motormännens lobbyarbete oroväckande nog fått politikerna att vackla, men kom ihåg att de som ropar mest högljutt är en samling välorganiserade gubbar som står bilindustrin nära.

Här krävs lite politiskt mod och frågar ni mig så är beskedet entydigt. Tvåfiligt, tack!

Svar direkt, från Motormännen: Vi värnar om trafiksäkerheten

KJRL, bilist med mera

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel