Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gud har redan lämnat rättssalen – så borde det fortsätta

Det finns ingen anledning att förbjuda religioner, däremot kan man ifrågasätta var religioner oombedda ska tillåtas tränga sig på. Jag skriver med anledning av att jag remitterades till en kvinnlig läkare som mötte mig med ett religiöst plagg som täckte stora delar av huvudet.

När jag ska träffa någon som representerar stat, kommun eller landsting i deras yrkesutövning förväntar jag mig att de har en neutral och passande klädsel. Annars ska de syssla med arbetsuppgifter där man inte möter besökande.

Det offentliga ska värna om ett religionsfritt, neutralt, mottagande.

Att bli mottagen av en person som genom sin klädsel klart uttrycker sin religiösa tro, samtidigt som man representerar det offentliga, känns lite ovärdigt år 2018. Grundar sig en religion på "beprövad erfarenhet" och forskning? Nej, säger jag – ja visst, säger den troende.

Av samma anledning ska offentligt anställda heller inte behöva ta hänsyn till besökares religiösa tillhörighet genom tillhandahållanden av speciella rum, ändrade rutiner eller för all del olika former av mat som hör den egna religionen till. Det offentliga ska värna om ett religionsfritt, neutralt, mottagande.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men saker och ting går att ändra. När jag var yngre och skulle vittna i tingsrätten fick jag avlägga en vittnesed för domaren. Den började ”Jag lovar och försäkrar inför Gud den allsmäktige att säga sanningen”. Man var ju tvungen att avlägga den, annars skulle man inte bli trodd. Men efter några år försvann det här med gud i våra domstolar. Borde vi inte vara mogna att ta ytterligare ett steg i samma riktning eller är vi fortfarande rädda för de som tolkar gud åt oss?

Jan Eriksson

Fler insändare:

Spara pengar och använd kommunal mark som din personliga snötipp

Ensamstående mamma: Jag tar lån för att ge mitt barn mat – samhället har slutat fungera

De privata alternativen har bättre arbetsmiljö och löner – varför sätta stopp för det?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel