Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudmar från Östersund byggde hus på hjul – lever utan el och rinnande vatten

Genom att fundera över sitt eget leverne och intressera sig för minimalism, i form av minimalt ägande, bestämde sig Gudmar Söderin för att skala ner – och flytta in på tolv kvadratmeter.
– Det finns ju otroligt många olika sätt att bo och leva på, säger han.

TV: Gudmar har varken el eller rinnande vatten: "Väldigt lätt på sommaren – när det är ljust länge"

Den smala grusvägen tar plötsligt slut. På en igenvuxen åker står ett litet trähus, inte större än tolv kvadratmeter. Det är snart fyra år sedan Gudmar Söderin, från Östersund, bestämde sig för att bygga sitt eget hem, av en gammal manskapsbod.

Hur kom du på idén?

– Det fanns flera olika anledningar till att jag byggde huset. Dels så tyckte jag att det verkade som ett intressant sätt att bo på; att det är litet, och att allting måste vara genomtänkt. Sen så bodde jag i Vålådalen när jag byggde den, men jag ville flytta till Åre. Det är svårt och ofta dyrt att hitta boende i Åre, så då tänkt jag att det kändes som ett rimligt alternativ.

Huset, eller vagnen, står på en åker cirka tre kilometer från Åre. Platsen hyr han av en lantbrukare för 3 000 kronor, per år. Vatten hämtar han i älven, som ligger cirka 300 meter bort.

Läs även: Antikt och elegant hos Annika Nygren i Ånge – romantik är hennes melodi: "Alla rum har olika stil"

Var det svårt att skala ner?

– Det har inte varit någon drastisk förändring, jag kan inte påstå att jag hade jättemycket saker innan. De intressen som tar plats är musik, snowboard och friluftsliv. Det är framförallt gitarrer och snowboard som tar plats. Men varje grej måste jag fundera över om jag verkligen behöver, eller om jag kan skänka den någon annan som kanske behöver den mer.

Vad finns det för svårigheter med att leva utan el?

– På sommaren tycker jag att det går väldigt lätt, det är ljust länge och värmen är det inga problem med, kanske behöver elda ibland. Men det är sedan mot hösten och vintern som det blir jobbigare.

– Ljuset är nästan den största utmaningen. Så fort det blir mörkt så blir jag trött, vilket gör att dagen slutar klockan tre. Sen är det ju bekvämt att kunna ladda telefonen. Men det är nog en vanesak.

För Plus-kunder: Unikt projekt – renoverar kallbadhus från 1880-talet: ”Känner ansvar att förvalta byggnaden”

Hur fungerar det med förvaring av mat?

– På vintern är det inga problem. Jag har ett ventilerat skafferi, så att jag får in och ut luft som håller temperaturen nere. Men sen äter jag mestadels veganskt så det är egentligen bara grönsakerna som kan bli dåliga. Eftersom jag inte har kött och mejeriprodukter så är det inga större problem.

Kan vem som helst göra som du?

– Jag tycker att man ska fundera kring hur man vill bo, lite djupare än att bara tänka på vad som finns att bo i. Det går att tänka lite annorlunda och försöka hitta det som passar bäst.

För Plus-kunder: Ingela i Juniskär skapade drömhuset med slottsinspiration: "Byggde om ett tomt ödehus"