Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld-Emil: Surt att missa firandet

Emil Forsberg är svensk mästare igen.
För andra året i rad.
GIF Sundsvall-produkten och hans Malmö FF besegrade AIK med 3–2 – och blev första lag på elva år att försvara ett SM-guld i fotboll.
– Vi gör allt tillsammans, därför står vi här som vinnare tycker jag, säger Forsberg till Cmore.

Annons

Man ska inte underskatta universums förkärlek för ironi.

När Malmö FF till slut säkrade guldet gjorde de det på Friends Arena och AIK – som så sent som för ett par omgångar sedan i allra högsta grad utmanade om seriesegern – fick lämna sin hemmaplan som förlorare, med hängande huvuden och utanför en Europaplats.

Tidigare under söndagen hade IFK Norrköping krattat vägen fram till Lennart Johanssons pokal för MFF genom att besegra ett blekt IFK Göteborg med 3–0. Avståndet mellan ettan Malmö och tvåan Göteborg var då nio poäng med tre omgångar kvar, och allt som krävdes av MFF var att de inte förlorade.

2 200 malmöiter hade tagit sig till Solna för att se till att guldet, som i mångt och mycket varit "himma" en längre tid, till slut fick följa med hem även i teorin. Och frågan är om inte guldplanet från Bromma till Malmö borde mellanlanda i Norrköping med någon form av tack-present.

För när den första bollen trillade in i Solna efter 50 minuters spel var det via huvudet på Isaac Kiese Thelin – nyförvärvet som skulle ansluta till MFF först efter säsongen men som Norrköping i somras gick med på att släppa redan efter VM-uppehållet.

Magnus Eriksson, som slog frisparken som nådde Kiese Thelin, sköt sedan in 2–0 sex minuter in på andra halvlek, framspelad av Emil Forsberg i ett fint samarbete.

Förvisso reducerade AIK:s Nabil Bahoui i 67:e minuten och kvitterade i den 85:e med en snygg frispark. Men det var inte tillräckligt.

Mindre än en minut efter AIK:s kvittering tryckte Markus Rosenberg in 3–2.

Att försvara ett SM-guld i herrallsvenskan är inte lätt. Senaste klubben att klara av det var Djurgården säsongerna 2002 och 2003.

– Vi ledde från omgång ett och har visat sedan dess att vi är det bästa laget i Sverige, säger Emil Forsberg till Cmore.

"Mini-Foppa" är förstås nöjd med sin säsong.

Det har varit en bra säsong. Jag har utvecklats jättemycket. Jag är glad för laget och glad för fansen. Vi vinner tillsammans och vi firar SM-guld tillsammans. Jag vet hur kul det var förra året och det ska bli skitkul även i år, säger Forsberg till TT.

Mycket har hänt sedan Malmö för knappt ett år sedan lade beslag på Lennart Johanssons pokal.

Men tränaren Åge Hareide har lyckats parera allt det och byggt ett lag som, anförda av hemvändaren Markus Rosenberg, inte lämnat tabelltoppen en enda sekund under säsongen.

– Vi har spetskvaliteer på alla positioner och har bästa spelarna i Allsvenskan, vi är bäst som lag, säger Emil.

Nu återstår bara guldfesten.

Och Emil Forsberg missar den – för honom är det bara att stanna kvar i Stockholm för landskamp mot Ryssland.

– Det är surt, men det är som det är. Jag ser fram emot det som kommer i morgon också. Det kommer fler tillfällen, allsvenskan är inte slut heller. Det är klart att det här firandet i kväll är surt att missa, men så är det i fotboll i bland, sade Emil Forsberg, som i stället lämnade Friends Arena för att möta upp ett par vänner i Stockholm.

Mer läsning

Annons