Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldkantad svetsare som älskar radio

Radioröster har oftast inga kända ansikten men efter många år på Radio Guld har Niklas Axelsson blivit en profil inom etermedia i Sundsvall. Numera hörs han regelbundet i P4 Västernorrlands sändningar och det finns ingen tvekan i vad han vill:
– Jag älskar radio, det är så fantastiskt kul.

Annons

Men yrkeslivet började i en helt annan bransch. Efter gymnasiet i Sollefteå gick flyttlasset ner till mörkaste Småland för jobb som svetsare. Niklas stannade i dryga tre år innan utbildning på Hola folkhögskola lockade honom norrut igen. När det var dags för praktik hamnade han på Radio Guld som då var en nystartad privatradiokanal i Sundsvall. En spännande tid och plats där allt var möjligt och det mesta var nytt och oprövat. Det hade dock kunnat stanna vid en kort praktik om det inte var för Louise Hoffsten.

– Jag var alldeles färsk och intervjuade Ronny Eriksson som skulle uppträda i Sundsvall och man kan nog säga att vårt prat inte blev så lyckat. Det var direktsändning och han var inte på humör att svara något vettigt, så jag fick lov att avsluta snabbt och tona över till musik istället. Jag kände mig totalt värdelös, osäker på yrkesvalet och ville aldrig mer göra en ny intervju, men då sa min chef Tobbe Lindström att nu har du en timme på dig innan Louise Hoffsten är här. Jag skulle upp på hästen igen, det fanns ingen tid att tveka eller att ge upp.

Det blev ett nytt försök med nya krafter, även det i direktsändning. Det blev en fantastisk intervju och Niklas Axelsson har fortsatt att jobba med radion sedan dess. Tiden på Radio Guld var fylld av glada direktsändningar, tekniksamordning för flera radiostationer och ibland en viss oro för finansiering och sändningstillstånd. Men allt gott har ett slut och för snart tre år sedan tystnade Radio Guld.

– Jag lärde mig allt på Radio Guld. Det var roliga år men nu tittar jag framåt och trivs fantastiskt bra här på P4 Västernorrland.

Programledare, fältreporter, inget är okänt för Niklas som ändå säger sig föredra de något lättsamma programformaten. Ren nyhetsjournalistik är fortfarande något som kräver mer tid och arbete för honom men som ändå lockar.

– Det är ju alla möten med nya människor som är det mest intressanta i jobbet. Det är kul att träffa kändisar men många gånger är det vanligt folk som ger mest. Oavsett om det är tunga nyheter eller mer nöjesbetonat

Förberedelser är viktiga för att göra radio enligt Niklas, som framhåller producenternas betydelse för att göra intressanta intervjuer varje dag.

– Här har jag glädjen och ynnesten att få jobba med duktiga producenter som hjälper oss med bra fakta, välskrivna manus och påannonseringar. Det underlättar alltid men jag försöker också att hinna läsa på själv och förstå vad grejen handlar om innan intervjun. Är man okunnig, eller ännu värre ointresserad, märks det snabbt oavsett ämne, menar Niklas Axelsson.

Snö har tyvärr varit en bristvara de senaste åren men hoppet överger inte skoteråkare och Niklas ser fram emot på en vit vinter.

– Jag körde lite enduro-hoj tidigare men numera blir det mest snöskoter med kompisarna. Bara det kommer tillräckligt med kyla och snö.

Annars blir det mycket häst på fritiden. Förutom sambons häst och dotterns ridning är Niklas styrelsemedlem i Matfors ryttarförening.

– Jag har en något tillbakadragen roll i styrelsen men det finns ju alltid något att mocka om man säger så. Jag gillar att jobba men är ganska duktig på att koppla ifrån och göra annat på ledig tid.

En tid som också innehåller "glädjepillret" dans. Niklas har dansat sedan unga år i hemorten Resele och nu för tiden finns ambitioner att tillsammans med sambon även tävla i bugg.

– Det är jättekul men också svårt. Vi snuddar tävlingsnivå i dansen just nu och då krävs en hel del mer. Grunderna ska ju alltid sitta men den stora utmaningen ligger i att släppa loss teaterapan i sig och inte vara så jädra stel. Det blir mer show och långt utanför utanför komfortzonen. Det är lättare i radio där man är trygg bakom mikrofonen.