Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldkorn finns men ge dem tid

Annons

Wolfgang Pichler regerar och styr igen.

I Sveriges skidskyttelandslag där han lotsade fram Magdalena Forsberg och Helena Ekholm som svarade på det tuffa träningskonceptet och blev så småningom så bra att de skrev in sig i historieböckerna som två av världens bästa genom tiderna.

Nu börjar en ny era inom skidskyttet i Sverige med Wolfgang Pichler i huvudrollen.

Det finns utan tvekan guldkorn ute i landet på våra skidskyttegymnasium och det finns de som redan tagit plats i våra landslag med sikte på världstoppen.

Men har vi någon ny Magda, Helena, Björn eller Carl-Johan på gång?

Det är möjligt på sikt.

Men förvänta er absolut ingenting i vinter, undantaget Fredrik Lindström.

Bredbypöjken är ett säkert kort. Han har egentligen allt och har visat det många gånger tidigare. Men jag väntar fortfarande på det där sista klivet över tröskeln av Fredrik. Det där steget som innebär att han är säkerheten själv på vallen med fulla hus i skyttet. När den dagen kommer då utmanar han alla stjärnor alla dagar i veckan utan problem.

För i spåret har han kvalitéer och där är det minsann inte många som slår honom på fingrarna. Det fick vi även bevis på i söndagens SM i masstart i Östersund.

Fredrik svajade på vallen. Missade totalt fem skott och det håller förstås inte alls på internationell nivå, men däremot åkte han väldigt snabbt. Spurtvarvet i masstarten hade garanterat räckt långt även i konkurrens med våra längdåkare.

Nu har Fredrik en vecka på sig att vässa formen inför världscuppremiären i Östersund och på söndag får vi ett bra kvitto på hur han står sig i konkurrens med våra världsstjärnor när mixedstafetten avgörs.

Elisabeth Bettan Högberg har visat att hon är nummer ett i Sverige. Med betoning på nummer ett. För Bettan har vunnit samtliga fyra uttagningstävlingar, två på rullskidor tidigare i höst, och nu dubbelt i Östersund.

Men därifrån till att hon kan utmana världseliten är steget stort. Får se om "Bettan" kan ta det klivet i vinter och åtminstone vid några tillfällen sticka ut och utmana de bästa.

Ett guldkorn som står på tillväxt är Sebastian Samuelsson från I 21 i Sollefteå. Han har flera år kvar som junior, men är redan med om utmanar de bästa vi har på seniornivå i Sverige. Det här är ett stort framtidslöfte, det största vi fått fram sedan Fredrik Lindström slog igenom. Men ge grabben tid, här gäller det att skynda långsamt och ta ett steg i taget. Därför tycker jag det är klokt av landslagsledningen att låta honom fokusera på JVM i vinter och ingenting annat tills det är gjort.