Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldstriden avgjord – Norrköping svenska mästare: "Vi är värda detta"

IFK Göteborg vaknade för sent. Och vad ska vi säga om de regerande mästarna Malmö FF? Två röda kort. IFK Norrköping körde på i samma stil som under hela året och Janne Andersson fick äntligen sitt SM-guld.
– Fy fan vad vi har varit bra, säger skyttekungen Emir Kujovic till Radiosporten.

Annons

LÄS MER: GIF Sundsvall sänktes under den första halvleken

LÄS MER: Betygen efter GIF-matchen

Den som är svag för sånt, kanske har anat att det någonstans var förutbestämt, att 2015 var IFK Norrköpings år, laget som ingen trodde på inför säsongen, få i början, i mitten och många knappt ens i slutet av den.

1963 vann Norrköping sitt elfte SM-guld. 26 år senare kom det tolfte, i Malmö.

Mellan 1989 och 2015 är det... 26 år.

Såg rött nästan direkt

Ingen kan säga att IFK Norrköping inte gjorde jobbet självt. 66 poäng på 30 omgångar, flest gjorda mål och seger - 2-0 mot Malmö FF på Swedbank Stadion - när det verkligen gällde allt.

– Vi är värda detta. Det största jag har varit med om på en fotbollsplan, säger Kujovic till Radiosporten.

Det är alltid bra med lite hjälp.

Den första handräckningen kom redan efter några minuter när Malmös lagkapten Markus Rosenberg, förbannad efter en duell, satte ena knäet i Linus Walhqvist. Ett lika förvånansvärt som idiotiskt agerande av en spelare som varit med om det mesta.

Rosenbergs röda kort fick förstås en avgörande betydelse i kampen om Lennart Johanssons pokal. Med en man mer kunde Norrköping äta sig in i matchen, skaka av sig den värsta guldfrossan och jobba sig fram till målet som löste upp alla knutar.

Arnor Traustason, islänningen som Lasse Lagerbäck bör titta ännu mer på, släppte elegant fram till Emir Kujovic. Johan Wiland stod lite för långt till höger, bredsidan till vänster om honom letade sig in i hörnet.

Alla spärrar släppte

Allsvenske skyttekungen Kujovics 21:a mål i år.

Oslagbart, så klart.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är en obeskrivlig känsla att vinna SM-guld och så skytteligan på det, säger Kujovic till C More.

– Jag kom i ganska dåligt skick från Turkiet och tanken var att jag skulle bygga ihop mig och bli i så bra skick att jag kunde komma ut igen. Men jag hade inte räknat med ett SM-guld kanske.

Där och då släppte alla spärrar hos de runt 6 000 Norrköpingssupportrarna. Snudd på lika rusiga av glädje blev den mäktiga klacken när rapporterna från Gamla Ullevi berättade att Papa Alioune Diouf ökat Kalmars ledning till 2-0.

Så länge Norrköping höll sin ledning var alla andra resultat betydelselösa, men en kvittering för Malmö hade fullständigt ändrat förutsättningarna om Göteborg samtidigt vänt mot Kalmar. Norrköping gasade och bromsade om vartannat mot ett allt grinigare Malmö som såg fjärdeplatsen försvinna för varje minut.

Inhopparen Tobias Sana, göteborgaren, fick den stora chansen, men David Mitov Nilsson gjorde en av säsongens viktigaste räddningar.

Sent mål av Traustason

Nikola Tkalcic offrade sig och styrde undan en annan boll, det var ge och ta i varje närkamp, ofta på gränsen, emellanåt över den. Men Norrköping höll undan och höll mest av allt huvudena kalla.

Malmö visade nya prov på att tränaren Åge Hareide har ett manskap med disciplinproblem. Inhopparen Franz Brorsson drog på sig sin andra varning i 77:e minuten när han i full fart rammade Bärkroth. Med två man mer på planen kunde IFK Norrköping räkna ned till ägarbytet av Lennart Johansson pokal.

På tilläggstid rullade Traustason in 2-0.