Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gulla inte med gula hundar

Belle är en Chihuahua. En söt Chihuahua. Problemet är bara att hon ogillar människor. För att hon ska få vara ifred har matte, Nathalie Norberg, satt gul snodd på kopplet. Men få vet vad färgen signalerar.

– Jag läste om "Gula Hund" på Face Book för två veckor sedan, och tycker det är en bra idé, säger Nathalie Norberg, som haft hund hela livet. Chihuahuorna Diva och Belle är de senaste familjemedlemmarna, och den ena, Diva, låter sig gärna klappas, men Belle har inte alls förståelse för att människor vill hälsa.

– Hon var på kennel hela sitt första år och fick ingen social träning. Det har blivit bättre men fortfarande, efter två år, behöver hon utrymme. Jättemånga, inte bara barn, vill klappa henne. När jag säger att hon är folkskygg respekterar de inte det, utan jagar henne - särskilt vuxna. Nu hoppas jag Gula Hundmärkningen ska markera att hon behöver ha ett avstånd.

Att det saknas vedertagen märkning, som direkt signalerar vad det är frågan om, är synd tycker Nathalie. Sedan hon läste om Gula Hund har hon satt en gul snodd på Belles koppel.

– Det betyder att man inte ska störa hunden. Assistenthundar har ju gula täcken så gult är ju en passande färg.

På webbsidan Gula Hund finns mer information om kampanjen, och där skriver man "Om vi får en markering för avstånd kan vi skydda både hundar och människor mot onödiga olyckor".

Och kampanjen kan behövas, tror Nathalie:

– Inte ens i djuraffären visste de vad det betyder, därför vill jag sprida den här informationen.