Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gummiröket är tillbaka

På fredag kör det igång. Då är det dags för dragracing i dagarna tre på Sundsvall Raceway. Uppemot 10 000 besökare väntas – och längtan efter årets första dragracing helg är stor.

Det enda molnet på himlen är just moln, regntyngda sådana.

Annons

– Folk har suktat efter det här hela vintern och känt längtan efter doften av gummirök och spänning, säger Tommy Edström, ordförande i SHRA Sundsvall.

Det enda som hotar helgens aktiviteter är vädret. Väderprognoserna pekar på regn stora delar av helgen, men det tynger inte arrangörerna alltför mycket.

– Det är sällan det regnar tre dagar i rad. Så som maj och juni har varit borde det bli sol och värme snart. Vi siktar på att det blir i helgen, säger Edström.

– Regnar det går det inte att köra. Men vi har torkmaskiner, så så fort det slutar regna kan vi börja torka.

Om vädret tillåter kommer det att brännas däck fredag, lördag och sönder på asfaltbanan under Hall & Kapell Nationals. Flera hundra bilar och motorcyklar, samt tusentals besökare väntas till Sättna flygplats.

– Det blir större startfält och häftigare bilar, säger Edström.

För att locka publiken finns förutom de vanliga dragracingbilarna och motorcyklar även sex stycken nitro supertwin topfuel bikes och två nostalgi nitro funnycars.

– En är en legendarisk bil som heter Tre Kronor som Leif Welander kommer at köra på hemmabanan lagom till tioårsjubileet, säter Edström.

Största klassen är som vanligt topdoor slammers, där ett 20-tal bilar väntas tävla. Dessutom blir det snöskotrar.

– De kör dragracing de också på asfalten.

SHRA blev utsedda till årets arrangör 2009, och nu är det upp till bevis för motorklubben under tävling som är en del i Scandinavian Dragracing series. I år är det också tioårsjubileum på Sundsvall Raceway.

– Vi måste visa lite vassa tävlingar och bra action så att publiken får vad de förväntar sig, säger Tommy Edström.

Det innebär mycket ljud, stort drag och självklart en massa bilar att beundra.

– Det är det som är njutningen med dragracing, depån är öppen. Du får stoppa in huvudet under motorhuven och prata med föraren och teamet. Många andra sporter är hysch hysch och har en massa avskärmningar, säger Edström.

Tävlingarna inleds med kvalkörningar, för att övergå till elimineringar och finaler någon gång på lördag – beroende på väder och vind. Lördagens andra stora händelse är annars kronprinsessan Victorias bröllop. Men någon rädsla för att tappa publik på grund av bröllopet finns inte.

– Det är en annan kategori av folk som sitter hemma och tittar på bröllopet. Men vi kanske får spela nationalsången, skrattar Edström.