Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunilla Kindstrand: Vågar du ha mål i mun?

I dag startar kulturredaktionens serie kring mål och dialekter.

Det handlar om de där unika orden. Om språkets sångbarhet. Om det som gör dig till den du är.

Det tycks som om dialekter och mål är på väg att få tillbaka sin status. Att tala utifrån sin egen plats på jorden börjar bli accepterat igen, efter decennier av föreklenande. I reklamen, i politiken, på scenen hörs dialekterna t på ett nytt och självklart vis. Svenska språket sjunger. Studiecirklar, föreningar och Facebookgrupper är på väg att bilda en motståndsrörelse som med humor och kärlek tar strid mot språkutslätningen.

Under flera decennier språktvättades lärare, journalister, tjänstemän som ansågs ha för starka dialekter. Neutral svenska var ett måste för den som ville vara ”anställningsbar” som det hette. Det som kom istället kallas på många håll i landet för ”bänska”. Att tala "bänska” är att försöka prata förnäm rikssvenska. Det är ett inte helt snällt ord.

I det talade språket finns historia, känslor, personlighet och generationers erfarenheter. Följ med oss på resan in i dialekternas värld. Här kommer kändisar, forskare, vardagspratare, konstnärer att komma till tals.

Vi vill förstås också gärna vet om du har mål i mun.

Hur ofta talar du din egen dialekt?

LÄS MER:…

Se tv-intervjuerna där körprofilen Kjell Lönnå, Augustprisade författaren Kristina Sandberg och skådespelaren Tony Könberg berättar om sin relation till dialekten. Se tv-intervjuerna med var och en.

Hur ofta pratar du din dialekt? Svara här!