Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar utsedd till Årets svensk

Priset har gått till Ebbe Carlsson, Refaat El-Sayed och Hans Holmér.

Och det var på väg till Christer Pettersson!

Nu är det före detta Örnsköldsviksbon Gunnar Strömmer som är Årets svensk.

– Jag är medveten om vilka som fått priset före mig, och jag känner också till hur det gått för dem, säger Gunnar Strömmer.

– När jag fick priset sa jag att jag skulle glädjas den dagen, och nästa dag börja frukta framtiden.

När tidningen Fokus utnämnde Gunnar Strömmer till årets svensk i december, var det 20:e gången det skedde. Det var Sveriges Televisions Rapport som började med utnämningen. På den tiden gick priset till en person som dominerat nyhetsflödet.

I ärlighetens namn ska sägas att priset har gått till mer framgångsrika personer än de ovannämnda. Sedan Fokus tog över stafettpinnen 2006 har bland andra professor Johan Rockström, artisten Robyn och författaren Jonas Gardell hedrats.

Utmärkelsen har Gunnar Strömmer i sin ägo tack vare att han bildade Centrum för rättvisa 2002. Och idén till det kommer i sin tur från det år han spenderade i Washington 2011.

– Priset är i och för sig individuellt – och det var jag som grundade Centrum för rättvisa – men jag vill noga påpeka att det inte rör sig om någon one man show. Jag var chef i nio år, men det är en stor rörelse där många är inblandade.

– Om jag får säga vad jag tycker så är Centrum för rättvisa värd ett pris.

Vad gör Centrum för rättvisa?

– Ställer upp som juridiskt ombud för vanliga människor som drabbas av övertramp av stat och kommun. Vi är ett gäng jurister som drivit över hundra fall, och där flera tusen människor fått hjälp genom åren. Det som gör oss lite speciella är att vi inte kostar något för dem vi hjälper.

– Jag vill påstå att vi gjort stora skillnader för enskilda människor i behov att rättshjälp. Men fallen ska också gälla viktiga principfrågor om rättigheter för att vi ska ställa upp.

Var kommer era löner ifrån?

– Gåvor och donationer. Vi har vänt oss till relativt få personer och stiftelser som haft stora muskler att hjälpa oss med. Hans Rausing och Oriflames Robert och Jonas af Jochnick hör till dem som gett oss pengar till verksamheten.

– Vi behöver ungefär 7-8 miljoner kronor per år för att dra runt verksamheten. Pengarna går till löner till fem jurister, till dyra för lokalerna vi hyr – och till en liten buffert som vi måste ha om det går så att vi tvingas betala motpartens rättskostnader.

Kan bidragsgivarna påverka vilka ni hjälper?

– Nej, det är helt och hållet vi som bestämmer det. De som skänker pengar är oftast de som ser sig själva som entreprenörer, och som kan identifiera sig med de som kämpar mot stat, kommun och landsting.

Berätta om något fall ni haft eller har.

– Vi hade ett case som rörde veterinärutbildningen i Uppsala. Där försökte man kvotera in män eftersom kvinnorna hade bättre betyg och lade beslag på de flesta utbildningsplatserna. Det visade sig att diskriminering förekom på många andra platser också. Det ledde till att regeringen beslutade om en lagändring.

Berätta hur det känns att vara årets svensk.

– Man får bestämma sig hur man ska förhålla sig till priset. Det är onekligen lite speciellt att kunna kalla sig årets svensk. I grund och botten förändras ju ingenting, men visst känns det bra när många hör av sig och gratulerar.

Så du presenterar dig inte som årets svensk?

– Jag gör absolut inte det. Fast min dotter har berättat på sin skola att hennes pappa är årets svensk. Jag är glad och hedrad trots att det inte rört sig om någon omröstning. Vi får se om det kommer några roliga erbjudanden; i övrigt går jag och jobbar som vanligt.

Vad säger du om Örnsköldsvik nu för tiden?

– Jag är uppe kanske sex veckor per år, så ganska bra koll har jag ju. Det har hänt otroligt mycket på 20 år. Jag upplevde att det var mer självgott, trött och snävt på den tiden. Det är mycket mer stad över Örnsköldsvik nu är för 20 år sedan.