Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunvor, 91, drabbas av neddragningarna: "Vill ha mina promenader kvar"

Socialtjänsten i Sundsvall har dragit ned tiden för aktiviteter och matlagning för de äldre.
För 91-åriga Gunvor Hådén i Njurunda innebär det kortare promenader och snabbare luncher.
– Jag vill ha mina promenader och min kaffestund kvar, säger hon.

Efter år av underskott beslutade socialtjänsten att minska mathållningstiden med 10 minuter om dagen och schablontiden för social aktivitet från 60 minuter till 30 minuter per vecka. Det genomfördes i början av året. Malin Larsson (S) ordförande i socialnämnden säger att den här förändringen görs för att stoppa kostnadsökningarna. Under åren 2013–2014 ökade hemtjänsttimmarna med 100 000 timmar fast det inte blev några fler äldre.

– Det här är inga roliga beslut att fatta men vi måste hejda den negativa spiralen, säger hon.

ST följer med Sabrina Åström som jobbar inom hemtjänsten hem till Gunvor Hådén. Det är lunchtid men först vill Gunvor ut på sin promenad. Hon rör på sig tre gånger i veckan och den sortens aktivitet har hon har haft i många år. Gunvor har ett gammalt beslut som innebär att hon är beviljad till mer än en schablontid i veckan. I dag blir turen kortare än vanlig eftersom socialtjänsten i Sundsvalls dragit ner schablontiderna för aktivitet med 50 procent. När vi kommer till Gunvor står hon påklädd och klar i hallen. I dag är en bra dag, men ibland har Gunvor ont i kroppen och då tar det längre tid att komma ut.

– Vi skyndar oss så mycket det bara går för att Gunvor ska få sin promenad, säger Sabrina Åström.

Det finns inget dåligt väder för Gunvor. Är det minus trettio, snöstorm eller spöregn, inget stoppar henne.

– Det känns så skönt i kroppen efteråt och att sitta still, är det sämsta man kan göra, säger Gunvor.

Den här tiden är väldigt värdefull för Gunvor och dagens sparktur går längs den gamla vägen mellan järnvägen och Stångån. När Gunvor blir trött sätter hon sig på sparken för en vilopaus men för det mesta sparkar hon sig fram och i nedförsbackarna går det undan.

– Utan hemtjänstpersonalen skulle jag inte komma ut och då låg jag nog snart på ett äldreboende – dit vill jag inte, säger Gunvor.

För att utevistelsen inte ska bli så kort tar Sandra tid från mathållningstiden.

– Det fungerar eftersom Gudrun har matlådor och de går fort att värma.

Tiden för mathållning har också minskat med tio minuter per dag, från 60 till 50 minuter. I mathållning ingår att laga eller värma mat, duka, servera, plocka undan och diska. Tiden ska delas upp mellan tre mål mat under dagen.

– Matlådorna ska värmas i kastrull, micron tycker jag inte om, säger Gunvor.

Hon tycker det fungerar bra med matlådor och dagens lunch, som är skinkgratäng, faller henna på läppen.

– Den här ädelostssåsen är väldigt god men grönsakerna tycker jag ska kokas längre.

Efter maten vill Gunvor han sin sedvanliga kopp kaffe med kaka och gärna en liten pratstund med Sabrina. Hon vill höra hur Sabrinas små barn mår och vad hon har gjort i helgen.

– Det är synd om jag måste skippa vår lilla pratstund för att hinna med alla uppgifter men de är det första som försvinner. Nu blir det mest in och ut för stressen hänger över mig hela tiden, säger Sabrina Åström.

Nöjd med dagens promenad i det soliga vintervädret sätter sig Gunvor i fåtöljen och slår på tv-apparaten. Med först får Sabrina en kram av Gunvor innan hon ska skynda vidare till nästa kund.

– Du är ovärderlig, säger hon till Sabrina.