Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guvernör ville sälja Obamas plats

I dramatiska gryningsräder greps Illinois guvernör och hans stabschef på tisdagen. De åtalas för planer på att sälja den plats i USA:s senat som Barack Obama lämnat efter sig.

Annons

USA-delstatens guvernör Rod Blagojevich och stabschefen John Harris greps av den federala polisen FBI i sina hem strax efter sex lokal tid på tisdagsmorgonen. De låstes in på FBI-högkvarteret i Chicago samtidigt som åklagare meddelade att de åtalas för bedrägeri och mutbrott.

Bakgrunden är att Barack Obama som nyvald president lämnar en tom plats i senaten efter sig. Efterträdaren ska utses av Illinois guvernör. Enligt åklagarna hade Blagojevich tänkt sig att bjuda ut den utnämningen i utbyte mot en ministerpost i Obamas regering eller ett annat ”lukrativt jobb”.

Blagojevich och Harris misstänks också för att ha hållit inne med delstatspengar till mediekoncernen Tribune, som i måndags ansökte om konkursskydd. Syftet ska ha varit att få företaget att göra sig av med journalister som guvernören inte gillar.

”Omfattningen av korruptionen som läggs fram i dessa anklagelser är hisnande”, säger åklagare Patrick Fitzgerald i ett pressmeddelande.

Den serbättade demokraten Blagojevich valdes till guvernör 2002. Trots att flera skandaler och korruptionsanklagelser sänkte hans popularitet blev han omvald 2006.