Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guvernör ville sälja Obamas plats

I dramatiska gryningsräder greps Illinois guvernör och hans stabschef på tisdagen. De åtalas för planer på att sälja den plats i USA:s senat som Barack Obama lämnat efter sig.

Annons

USA-delstatens guvernör Rod Blagojevich och stabschefen John Harris greps av den federala polisen FBI i sina hem strax efter sex lokal tid på tisdagsmorgonen. De låstes in på FBI-högkvarteret i Chicago samtidigt som åklagare meddelade att de åtalas för bedrägeri och mutbrott.

Bakgrunden är att Barack Obama som nyvald president lämnar en tom plats i senaten efter sig. Efterträdaren ska utses av Illinois guvernör. Enligt åklagarna hade Blagojevich tänkt sig att bjuda ut den utnämningen i utbyte mot en ministerpost i Obamas regering eller ett annat ”lukrativt jobb”.

Blagojevich och Harris misstänks också för att ha hållit inne med delstatspengar till mediekoncernen Tribune, som i måndags ansökte om konkursskydd. Syftet ska ha varit att få företaget att göra sig av med journalister som guvernören inte gillar.

”Omfattningen av korruptionen som läggs fram i dessa anklagelser är hisnande”, säger åklagare Patrick Fitzgerald i ett pressmeddelande.

Den serbättade demokraten Blagojevich valdes till guvernör 2002. Trots att flera skandaler och korruptionsanklagelser sänkte hans popularitet blev han omvald 2006.