Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymkriget hårdnar – australisk gymkedja vill etablera sig i Sundsvall

En gymkedja från Australien vill etablera sig i Sundsvall.
Det är ett av fyra företag som är med på franchiseträffen i Sundsvall på onsdag.

– Vi har 34 företag som är intresserade av Sundsvall och söker franchisetagare, säger Ramona Byrö på Franchisetorget, företaget som arrangerar träffen tillsammans med bland andra Näringslivsbolaget.

Kedjan Anytime Fitness planerar att etablera sig på ett antal orter i Sverige och Sundsvall är en av dem, berättar Ramona Byrö.

Ett annat aktuellt franchiseföretag är Grekiska kolgrillen.

– Franchise är ett alternativ till att vara anställd eller starta eget och vi vill öka kunskapen om vad det innebär.

Fördelen är att man får ett färdigt koncept, stöttning och upparbetade kontakter med leverantörer, vilket kan ge lägre inköpspriser.

Samtidigt kan verksamheten vara ganska uppstyrd och reglerad.

– Fast det varierar mycket. Men man bör ändå fundera på om man är en person som passar som franchisetagare, eller om man hellre vill utveckla och styra det mesta själv.

Ramona Byrö ger också råden att kolla upp kedjan med folk som redan jobbar där, att ta hjälp för att kolla franschiseavtalets innehåll och den ekonomi som avtalet och verksamheten kommer att ge.

Franschise sysselsätter i dag 132 000 personer i Sverige.

Läs också om gymboomen i Ånge: "Det är så mycket folk att man knappt kan röra sig"