Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieutbildningar i idrott hotas av att läggas ner

Sundsvalls gymnasium kan komma att minska antalet elitidrottsutbildningar i framtiden.
Orsaken är att utbildningarna är dyra och att pengarna inte räcker till.

I våras gav barn- och utbildningsnämnden förvaltningen i uppdrag att utreda den framtida gymnasieskolan i Sundsvalls kommun, eftersom gymnasiet anses vara överdimensionerat.

Björn Swedén leder gymnasieutredningen där man bland annat tagit fram som förslag om att det ska krävas minst 16 sökande till ett gymnasieprogram.

– Utifrån det förslaget så kan det i framtiden bli aktuellt att lägga ner gymnasieprogram, men det finns inga beslut om det i dag, säger Björn Swedén.

Swedén ska titta närmare på de elitidrottsförberedande gymnasieutbildningar som bedrivs enligt NIU, Nationellt Godkänd Idrottsutbildningar. Det handlar om relativt dyra utbildningar som bedrivs i en rad olika idrotter, där eleverna även har tillgång till alla gymnasieprogram.

– Det är inte helt orimligt att anta att några NIU-utbildningar kanske inte kommer att fortsätta och att man koncentrerar sig på några idrotter som har ett starkt traditionellt fäste i regionen som kanske fotboll, innebandy och simning, säger Swedén.

Och vilka idrotter ligger i riskzonen?

– Vårt alpina skidgymnasium och kanske ett orienteringsgymnasium är i dag väldigt dyra verksamheter. Kanske ska de här utbildningarna inte fortsätta under de former som de har i dag, säger Swedén.

Brottning och judo?

– De har extremt få sökande och därför kanske de inte fortsätter, säger Swedén.

Om kommunen hinner fatta beslut under våren kan det bli aktuellt med ett "icke-intag" redan från och med 2016 eller möjligen från 2017.

Swedén poängterar att det handlar om spekulationer och att inga beslut är fattade i frågan.

Han pekar samtidigt på att det är många idrottsklubbar som drar nytta av de här idrottsutbildningarna och nämner som exempel GIF Sundsvall, men det innebär också ett marknadsföringsvärde för Sundsvalls kommun.

Själv tycker Swedén att idrottsföreningarna tillsammans med kommunen centralt ska dela på kostnaderna tillsammans med skolan.

Ett annat mervärde med utbildningarna är å andra sidan att eleverna slipper flytta från kommunen och söka utbildningen på annan ort.

– Man vet att eleverna ofta gör sämre resultat studiemässigt och deras idrottsliga utveckling är inte heller så självklar att den blir bra. Det är jobbigt att flytta hemifrån när man är 16 år och bo många mil från mamma och pappa och helt själv fixa allt med mat, tvätt och kläder, säger Björn Swedén.

– Det är inte helt orimligt att anta att några NIU-utbildningar kanske inte kommer att fortsätta, säger utredaren Björn Swedén.