Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnastiksalarna flyktingboenden fram till årsskiftet – nu söks nya lösningar

Evakueringsboendena i de tre gymnastiksalarna i Sundsvall blir kvar fram till årsskiftet.
Därefter söker kommunen nya lösningar.
– Skolan behöver lokalerna och nu försöker vi hitta boendeplatser hos privata aktörer, säger Stefan Söderlund, kommundirektör.

Annons

TV+TEXT: Nu flyttar flyktingar in i kommunens gymnastiksalar

I slutet av oktober blev det klart att kommunen skulle ställa i ordning gymnastiksalarna på GA-skolan, Katrinelund och Hedbergska som evakueringsboende.

Sedan dess har lokalerna varit tillfälliga flyktingboenden och de kommer de att fortsätta vara ett tag till.

– Vi räknar med att det kommer att se ut så här framtill årsskiftet. Därefter hoppas vi ha klart med andra lösningar, säger Stefan Söderlund.

Och tillägger:

– Det är ingen enkel situation att hitta boenden, men vi hoppas lösa det snabbt.

Totalt har kommunen haft 100 boendeplatser i de tre skolorna under totalt två och halv vecka. Sedan tidigare har kommunen meddelat Migrationsverket det finns 470 evakueringsplatser i kommunala lokaler. Merparten av dessa platser ligger i skollokaler som behövs i verksamhet och därför tittar nu kommunen på andra alternativ.

– Vi söker andra platser än skolor då verksamheten behöver sina lokaler. Vi har kontakt med privata aktörer där vi nu försöker hitta lösningar.

Enligt Stefan Söderlund är det samma flyktingar som vistats på boendena under den period som hittills varit.

– Så är det, men av den information som jag har så börjar Hedbergska tömmas till delar då Migrationsverket hittat nya lokaler. För vår del innebär det ingen stor skillnad. Vi räknar med att ha de hundra platserna i bruk fram till årsskiftet i de här lokalerna, säger Söderlund.

Är det aktuellt att ta emot fler?

– Vi har meddelat migrationsverket att det är dom här 100 platserna vi klarar just nu. Sedan tittar på att ha en plan på längre sikt för att vara beredda om staten reglerar mottagandet i kommunerna.