Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ha tålamod och förståelse i en utmanande tid

Miljoner människor är på flykt undan krig och fruktansvärd terror. Människor som du och jag, med drömmar och förhoppningar, men som tvingas fly undan bomber med sina barn i famnen. Fler än någonsin söker asyl i Sverige och det svenska samhället bär den här uppgiften gemensamt och står upp för asylrätten. Att ge skydd för människor som flyr från krig och förföljelse handlar inte bara om att leva upp till internationella avtal. Det handlar om medmänsklighet och solidaritet. För oss är det självklart att även Sundsvall ska bidra i flyktingmottagandet. I det korta perspektivet förbereder vi och utökar våra insatser för mottagande av ensamkommande flyktingbarn och evakueringsboende för asylsökande.

Inledningsvis ordnar vi boende och personal för ytterligare 100 ensamkommande flyktingbarn. På längre sikt planerar vi för ett mottagande av cirka 500 ensamkommande årligen. Samtidigt har vi kunnat upplåta tillfälligt boende i tre gymnastiksalar för 100 personer som söker asyl och som Migrationsverket inte har plats för i sina ordinarie boenden. Förutom tak över huvudet kommer vi även att bistå med bland annat mat och personal.

Detta kommer givetvis att innebära en ansträngning, även om vi gör allt för att det ska få så lite påverkan som möjligt på den service som medborgarna får av kommunen. Vi vill be er alla ha tålamod och förståelse i en tid där vi står inför utmaningar som få, om ens någon av oss, tidigare har upplevt.

I denna omvälvande tid är det fantastiskt att se det stora engagemang som visas av oss Sundsvallsbor. Det är många som hör av sig och vill hjälpa till genom att bli god man, språkvän, jobba i de verksamheter vi nu utvidgar eller engagera sig i frivilligorganisationernas viktiga arbete. Ni gör en väldigt viktig insats som vi alla är tacksamma för. På liknande sätt har kommunens anställda visat ett stort prov på professionalism, handlingskraft och engagemang.

Det som händer nu kommer att påverka oss för en lång tid framöver. Men det som är en ansträngning nu, kommer på sikt bli en tillgång för Sverige och Sundsvall. Vi får nya Sundsvallbor med framtidstro, erfarenheter och perspektiv som på många sätt kan berika vår del av världen och också hjälpa oss lösa framtidens utmaningar med en minskande befolkning. För att det ska bli möjligt krävs att vi möter dagens situation i ett gemensamt arbete där vi tillsammans skapar de bästa förutsättningarna vi kan för ett humant och välkomnande mottagande av dem som flytt från krig och förföljelse. Det är tillsammans vi bygger Sverige och Sundsvall.

Peder Björk (S)

Christiane Rüdiger (V)

Hans Forsberg (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel