Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hackspetten överlever vintern – äter 2 000 frön om dagen

Med imponerande hastighet trummar hackspetten mot något träd. Oftast är det den större hackspetten som vi hör. Den är den vanligaste hackspetten. Uppgifter säger att den större hackspetten var vanligt även under 1800-talet.

Denna fågelart trivs bäst i skogar med gamla träd. Bäst är det i skog med mycket kottar. Sådana skogar finns i hela landet och den större hackspetten finns allmänt i hela vårt land. Dock glesar det ut ju längre norrut vi kommer. I Norrbottens nordligaste områden är arten faktiskt ovanlig.

Beräkningar om hur många som finns i landet är osäker. Siffror på mellan 100 000 och 250 000 häckande par nämns.

Hackar flera mindre hål

Större hackspett känns igen på en vit fläck på vardera vingen. Hannen har en svart hjässa med röd nacke. Honan saknar den röda nackfärgen. De unga fåglarna har röd hjässa. Underlivet är rött.

Storleksmässigt kan den bli 23 centimeter. Den hackar med förkärlek upp en bo i ett halvruttet lövträd. Ingångshålet är cirka fem centimeter i diameter.

Hannen brukar hacka upp flera mindre hål innan den bestämmer var den ska fortsätta för att skapa ett ställe att krypa in i. Studier visar att arten återvänder till samma träd år efter år, men den hackar upp ett nytt bohål för varje år.

Äter tusentals frön

Under vintertid brukar den större hackspetten söka sig till fågelbord för att stilla sin hunger. Vanligen lever den under vintern på frön från gran och tall.

En undersökning, gjorde i England, visar att en hackspett under en vintersäsong äter upp till över 3 000 kottar. En ljus vinterdag kan den sätta i sig 1 500 till 2 000 frön.

Men den blygs inte att slå sig ner vid ett fågelbord för att ta för sig av det som serveras. Den tycker om att äta talg.

Är det stor brist på mat brukar större hackspett flyga söderut. Den kan söka sig långt neråt i Europa innan de stannar upp.

Hjärnan tål stötarna

Under sommarperioden äter den insekter, myror, larver och andra mindre djur som finns under trädens bark eller i springor på sjuka träd. Även andra fåglars ägg eftertraktas av hackspetten.

På våren hör man den stora hackspettens trummande mot torrträd. Den rör sig om cirka 30 slag per sekund, vilket är imponerande. Många undrar om de får ont i huvudet genom sitt trummande. Men fåglarnas hjärna är skapad så att den tål mycket hårda stötar.