Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haffragården erbjuds till intresseföreningen för en krona

Styrelsen för ÅFA, Ånge Fastighets och Industri AB vill riva Haffragårdens ålderdomshem i Kölsillre omgående.

Men kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S) vill rädda huset om det finns intressenter i byn.

– Finns det intressenter får de ta över byggnaden för en krona, säger Sten-Ove Danielsson.

Annons

Det blev en hektisk eftermiddag i kommunhuset I Ånge sedan ÅFA lagt ut ett pressmeddelande om att Haffragården ska kallställas och att rivningen påbörjas "snarast möjligt".

– Vi hade pratat om att kallställa byggnaden men inte att riva det, säger Sten-Ove Danielsson som omedelbart tog kontakt med både ordförande och vd för ÅFA.

– Sedan ringde jag upp Karin Eriksson som är aktiv i byn och erbjöd huset för en krona för intresseföreningen. Det finns en grupp som gör mycket. Kan man göra något positivt för bygden så är det bra, säger Sten-Ove Danielsson.

Haffragården lades ner som äldreboende 2008 och har sedan dess stått utan hyresgäster med undantag för korta, enstaka förhyrningar för bland annat utländska bärplockare.

Det kommunala fastighetsbolaget ÅFA har försökt sälja huset.

– Vi har annonserat både i Sverige och i Europa utan att någon visat intresse så nu finns ingen annan utväg än att förbereda för rivning, säger ÅFA:s ordförande Alf Hallén i ett pressmeddelande.

ÅFA:s styrelse menar att fastighetens löpande drift belastar bolagets redan pressade ekonomi.

Tankar har funnits på att starta ett "bed and breakfast" i huset, eller ett mindre hotell, men ingen har gett sig i kast med tanken.

Haffragården var bland den sista stora investering som Haverö kommun gjorde innan man slogs ihop med Borgsjö, Torp och Ånge köping till Ånge kommun.

Byggnaderna är i ett förhållandevis gott skick enligt ÅFA men vissa reparationer behövs för att rädda huskropparna.

– Byggnaden har fått en vattenskada i somras. Det kostar 300 000–400 000 kronor att reparera den, säger Sten-Ove Danielsson som tycker att det är helt okej att sänka värmen ordentligt i byggnaden.

– Vi är inte bredda att kosta på huset men om någon har en idé om vad fastigheten kan användas till så får intresseföreningen ta över den, säger Sten-Ove Danielsson.

Annons