Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hagströms- Sundsvallsmusikmecka

Nere på Storgatan mitt emot den stora julgranen, i lokalen där Myrorna nu har sin affär, där låg en gång Sundsvalls Musikmecka; Hagström Musik. Där fanns allt från kontrabasar till blockflöjt och tamburin och framför allt så fanns Gösta Hedberg.

Gösta var föreståndare i den gamla andan, det vill säga han skötte det mesta i butiken. Inköp, försäljning och utbildning. Hagström var specialist på dragspel och sålde sina instrument såväl i butik som per postorder och förutom expeditrollen for Gösta omkring i grannskapet och lärde folk spela på sina dyrt förvärvade spel.

I början av 1960-talet ändrades allt som i ett trollslag. Dragspelet hade varit Hagströms flaggskepp men det började blåsa nya vindar över Atlanten. Det är en fantastisk historia som Mikael Jansson nu berättar i boken Superswede, boken om Hagströms gitarrer (Reverb).

Här finns storyn om hur Karl-Erik Hagström skolades in i faderns företag, skickades på studieresa till USA och i sparsamhetens anda bara hade med sig ett dragspel till försäljning. Så grejade han sin reskassa och vid hemkomsten kunde han berätta att rock'n'rollen var de ungas nya musik och elgitarren en försäljningssuccé. 1958 började Hagström planera och bygga den första generationen svenska elgitarrer (den s.k. plankan). Sen dess har det fortsatt även om Älvdalen numera förbytts till produktion i Kina.

När 50-talet övergick i 60-tal var maktövertagandet ett faktum; dragspelet abdikerade med en uppgiven pust och högst på Hagströmtronen satt elgitarren. Här kommer vi tillbaka till Gösta Hedberg vars vardag plötsligt förändrades radikalt.

Aldrig tidigare hade så mycket ungdomar kutat i affären, aldrig någonsin hade det pratats förstärkare, gitarrmärken, pop- och rockgrupper. Gösta fick ta in förstärkning, ofta unga män aktiva i den moderna musiken. Undrar om han inte ganska tidigt insåg att framtiden skulle bli något helt annat är dragspel, basfiol och flöjt.

Mikael Janssons bok ger mig en hisnande resa tillbaka i tiden med massor av minnen. En epok passerar revy. Varenda Hagströmmodell finns avporträtterad i färg (400 bilder). Pärlemorlådorna skiner som aldrig förr och den polerade pastellfärgade plasten på Kent-gitarren lockar nästan lika mycket nu som då. Bara 450 spänn. Bara …

Det som frapperar mig mest är att jag fortfarande tycker att Hagström är en av de mest väldesignade gitarrer som tillverkats. Skönheterna avlöser varandra i den här boken, den ena vackrare än den andra. En fenomenal översikt som stärker min uppfattning.

Ja, det är rena julafton för ett gammalt gitarrfreak som gick och kände och klämde på grannlåten hos Hedberg på lunchraster och efter plugget i hopp om att bilda gitarrband à la Shadows. De akustiska gurorna var passé, hur välljudande de än var och hur än skickligt grånade ackordfenomen briljerade på gitarrhalsen. Vi upptäckte att en helt ny värld öppnade sig med 25 watt i förstärkaren och fyra ackord.

Och Hagströmgitarren blev världsberömd. Självaste Elvis har lirat på "Supersweden", likaså Eagles, ABBA, Jimi Hendrix och Paul McCartney.

Det du Hedberg!