Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håkan Klang vann vår novelltävling – är Sveriges svar på Borges

Artikel 6 av 9
Skriv!
Visa alla artiklar

Håkan Klang är Sveriges svar på Borges. Med sin fantastiska vinnarnovell ”Den röda kameran” antar han rollen som svensk uttolkare av magisk realism.

Novellen bygger på en berättelse som Håkan Klang själv hört av en god vän från Peru. Där inträffade det mycket egendomliga under ett bröllop att en fotograf plötsligt gick upp i rök framför allas ögon när han skulle fotografera bröllopsparet.

– Man får förstås ta den med en nypa salt, men enligt historien var fotografen puts väck och återfanns aldrig, säger Håkan Klang.

Läs vinnarnovellen här: ”Den röda kameran” av Håkan Klang

”Den röda kameran” påminner mycket om den magiska realism som återfinns i sydamerikansk litteratur, där det fantastiska bryter in i det vardagliga och ställer frågan om vad som är verkligt och vad det egentligen innebär att skildra tillvaron. Mästaren Jorge Luis Borges är förstås en av Håkan Klangs favoriter.

Över huvud taget läser han mycket, det blir ett par böcker i veckan. En annan litterär förebild är den amerikanske författaren Cormac McCarthy, som tillhör samma generation som den 78-årige Håkan Klang.

– ”No Country for Old Men” är min favorit av honom. Det blir också en del klassiker, jag har läst Voltaire nu senast.

Läs också: Juryn om vinnarnovellen: ”Styrkan är den obetalbara humorn”

Håkan Klang har haft ett skrivande liv. Som i grunden stockholmare skrev han i mitten av 1950-talet för Mäster Olofsgårdens tidning.

– Det var långa experimentella haranger, utan slut och mening. Det är svårt att läsa dem i dag och jag tänker: ”Skrev verkligen jag det där!”.

Men det skönlitterära skrivandet lade han vid sidan när han började som kanslist på Utrikesdepartementet. Under 1960-talet arbetade han på generalkonsultatet i Milano och sedan på ambassaden Warszawa. Han hade förstås stor nytta av sina färdigheter som skribent, bland annat när han skulle beställa toalettpapper.

– Av någon anledning påstods det att skrivelse på UD som var kortare än en sida inte lästes och i Warszawa gick det inte att få tag i toalettpapper på den tiden, Polen var ju kommunistiskt då. Så jag skrev över en sida om att vi behövde få toarullar till ambassaden och det gällde ju alltid att lasta på med fina titlar och myndighetsspråk. När jag sedan fick en tjänst på departementet i Stockholm tittade alla storögt på mig och skrattade, det visade sig att min långa skrivelse om toapapper hade gått runt och blivit läst som ett skämt av alla nya kollegor.

Läs även: 500 vinnare i novelltävlingen – nu gör vi bok av era berättelser

Efter sin tid på UD flyttade Håkan Klang till Sandviken där han bodde i 25 år. I Sandviken jobbade han som copywriter åt Sandvik och sedan som egen företagare. Efter pensionen för 15 år sedan slog han sig ner i Västerås, där han på senare tid engagerat sig i bokförlaget Fauns skrivarkurser och också medverkar med flera noveller i antologin ”Västeråsgrunkor”, som gavs ut förra hösten.

– Jag har alltid skrivit och har en hel del noveller som ligger i skrivbordslådan. Jag skriver mina noveller utifrån en idé och vet alltid när jag sätter i gång hur de ska börja och sluta. Genom skrivarkursen fick jag en nytändning. Jag träffade andra som också skriver och diskuterade texter och idéer med dem.