Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håkki: Det är ren och oförfalskad glädje

Tomas Håkki Eriksson är glesbygdskändisen från Ljungaverk som startade t-shirtföretaget Håkki – men det är som föreläsare många känner honom bäst.
Hans kärlek till landsbygden är stark och ser du en mattsvart Volvo Amazon bränna förbi med AC/DC i stereon – då är det förmodligen Håkki.

Annons

Vad har du för bil? Kallar du den något speciellt?

Det är en Volvo Amazon från 1961. Jag kallar den Morran. Bilen är lite som Morran i Mumintrollen, lite besk men man tycker om henne ändå.

Varför har du den här bilen?

– Den är ren och oförfalskad glädje. Den går bättre när jag byter olja och stift. Den får andra att skratta, minnas och trivas. Den är också arg vid behov, den blir moloken då den är ovårdad och man kan säga att bilen har ett slags känsloregister. Det är känslor att äga en gammal bil – ger man kärlek så får man kärlek tillbaka. Jag gillar det mesta som är gammalt, det är något som genomsyrar mig men jag är ingen bakåtsträvare för det.

Hur länge har du haft bilen?

– I ungefär femton år. Jag sålde den till snygg-Arne i Stiftelsen (Arne Johansson) men köpte tillbaka den senare. Nu ångrar han sig när han sitter i sin Audi som spottar ur sig avgaser.

Vilka kommentarer brukar du få höra om din bil?

– En sådan har jag haft, fast i en annan färg. Det är ju många som har ett förhållande till en gammal Amazon och vill prata om det. Det gillar jag.

Hur använder du bilen?

– När jag vill göra rent i skallen från teori, ilska och övriga frågetecken. Då slår jag på en kassett med AC/DC och klöser mig igenom geografi och asfalt. Den är som yoga och spa fast på hjul.

Hur många bilar har du ägt?

– Kanske 25?

Är du bilintresserad?

– Både ja och nej. Jag är intresserad av de bilar jag har men jag läser sällan om andra bilar. Men jag har fyra bilar (Camaro från 1970, Volvo P1800 och en Citroën Berlingo) så troligtvis är jag över medelintresset generellt. Men det finns absolut ingen anledning att ha så många bilar som jag har, jag förstår det inte själv.

Vilken blir din nästa bil?

– Jag är sugen på något fyrkantigt från 1970-talet som jag kan lyssna på Elvis och Led Zeppelin i. Kanske en guldmetallic Lincoln Mark 5.

Hur viktigt är ljudet?

– Motorljudet är viktigare än stereoljudet. Det är en positiv bieffekt av de pengar man plöjer ner i motorgodis.