Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälften vill slippa "svensk" utlandsresa – här är målgruppen som är mest positiv

När svenskar åker utomlands vill nästan hälften slippa svensk mat, det svenska språket och annat som förknippas med svenskt, visar en ny undersökning. I den klassiska Sällskapsresan är svenska språket bland charterresenärerna på Gran Canaria.

I den klassiska Sällskapsresan är svenska språket bland charterresenärerna på Gran Canaria. Men en undersökning från Novus, beställd av resebyråkedjan Ticket Privatresor, visar att det inte är självklart att svenskar är sugna på att prata svenska med andra svenskar utomlands.

Läs även: Det här bör du tänka på inför skidresan

Resenärer i åldern 30 till 49 år, som oftare reser med barn, är mest positiva till att ha andra svenska gäster kring sig på resmålet.

Att just den målgruppen också är den som är mest positiv till att höra svenska på utlandssemestern är inte förvånande, enligt Maria Lexhagen som är turismforskare vid Etour, ett center för turismforskning vid Mittuniversitetet.

Det handlar om att de egna behoven ska matcha hela familjens; att slappna av i en ny, kanske varmare miljö, där barnen har kul, kanske på klubbaktiviteter tillsammans med andra svensktalande barn.

Läs även: Familjen Persson byggde ett extra rum till husvagnen

Det ska kännas enkelt och smidigt.

– Och då är det ju det, om det finns köttbullar på menyn och servitörerna pratar svenska. Då bidrar det till att jag kan åka till den här platsen men på ett inte så ansträngande sätt, säger Maria Lexhagen.