Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll dig varm i vinter med djurvänliga material

Vi närmar oss kyligare tider och det är dags att köpa varmare kläder.

Det är då viktigt att vara medveten om vad det man köper innebär och vem det påverkar. Många av de vinterplagg och täcken som säljs innehåller bland annat dun.

Läs också: Våga anta utmaningen – ät växtbaserat i november

Läs också: Dödsmaskineriet måste få ett slut – bli vegan

Dun är de små fjädrarna som håller fågeln varm och är inget som fågeln tappar naturligt. Det plockas nästan alltid från levande fåglar som hålls under dåliga förhållanden. Fågeln plockas upp till fyra gånger om året vilket är väldigt påfrestande för dem, men det som ger störst vinst för producenterna. Kina står för 80 procent av världens dunproduktion vilket innebär att de inte följer de lagstiftningar som gäller i EU.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att bli plockad leder till stora sår som sys igen på plats utan bedövning. Fåglarna som används för dunproduktion är vattenlevande, men får aldrig möjligheten till ett naturligt liv. Vilket i sin tur leder till att dödligheten för djuren ökar då det ger stor påfrestning av ben och leder eftersom de naturligt inte spenderar mycket tid uppe på land.

Läs också: Välj pälsfria plagg i höst och vinter

Dun ses ofta som ett varmare och naturligare alternativ än andra material, så som polyester eller bomull. För att tillverka ett enda duntäcke krävs det dock dun från 75 fåglar. Fördelar med andra material är att de behåller sin form bättre efter tvätt, det är mer ekonomiskt och är framför allt djurvänligare.

Låt fågeln behålla sina fjädrar. Håll dig varm med djurvänliga material i vinter!

Clara Eriksson

Anna Harenius

Sandra Olausson

Medlemmar i Djurens rätt och deltagare i Förändra-projektet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel