Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där

Thomas Bohlin, till vardags verksamhetschef på anestesikliniken, landade på Arlanda i måndags efter många timmar i luften.
I torsdags fick Sverige en begäran om evakuering av skadade EU-medborgare efter terrorattentaten i Bombay. Tre dagar senare fanns Thomas Bohlin och hans kolleger på plats.

Vad gjorde du i Bombay?

Vi hämtade fem europeiska medborgare som var svårt skadade, tre från England och två från Spanien. Vi lämnade dem till sjukhus i London. De spanska medborgarna flögs vidare till Spanien.

Hur fungerade vården ombord?

Den fungerade bra. Vi har ett system ombord som liknar den intensivvård som vi arbetar med på sjukhuset.

Har du varit med om liknande evakueringar tidigare?

Ja, jag var i viss mån med när vi evakuerade människor från Bankok efter tsunamikatastrofen men de var inte lika mycket skadade. Förhållandena var liknande.

Var organisationen bättre den här gången?

Absolut, det har hänt mycket sedan tsunamin. Vi har nu Svenska nationella ambulansflyget, SNAM, med en beredskapskedja, som bland annat består av 40 läkare och dubbelt så många sköterskor. Vi är beredda året runt att bli utkallade på uppdrag. Det här var det första skarpa läget för SNAM.

Var det annat som gjorde att insatsen fungerade bättre?

Ett team med tre medicinskt kunniga var i Bombay dagen innan och rekognoserade. Vi behöver inte engagera oss i logistiken och koordineringen. Det sköter specialister på det området om.