Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där...

Hans Forsberg (C) som vill införa kommundelsnämnder i Stöde respektive Indal/Liden.

Varför vill ni det?

– Vi vill flytta ut den politiska makten. Många delar av kommunen ligger långt från Sundsvall och på det här sättet blir det tydligare vem som är ansvarig att utveckla orter som ofta hamnar på efterkälken.

Har det gjorts i andra kommuner?

– Ja, Umeå är ett exempel. Vår tanke är att man ska ha de här två nämnderna tillsammans med de traditionella nämnderna. Stadsdelsnämnderna ska bara ha vissa frågor, till exempel för- och grundskola, kultur och fritid samt äldreomsorg.

Fler nämnder betyder en ökad kostnad.

– Ja, men den är nog marginell. Det blir en omfördelning av kostnader som är värd att ta.

Trenden är ju den motsatta med centralisering och storskalighet.

– Ja, men samtidigt växer det småskaliga med mikroföretag och mikrobryggeriet. Det här är en ideologisk fråga. Storskaligheten är något vi motsätter oss.

Vill ni ha kommundelsnämnder på fler orter. Njurunda och Matfors kanske?

– Ja, men vi tar ett steg i taget. Det kan mycket väl bli så om vi får gehör för den här frågan. Men det är Indal/Liden och Stöde som har störst problem med att kollektivtrafiken blir sämre och belysningen släcks ner.

Apropå gehör, vad kan ni få för stöd i den här frågan?

– Det vet vi inte. Inga andra har drivit frågan. Men det har mycket att göra med vilket stöd vi får i valet.