Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Lars Lind,

kantor i Bosvedjans kyrka som på söndag sätter upp Bachs Adventskantat nr 61 med sin kör Mittkören,

Varför valde ni just den här?

Vi är den första kören på länge som ger Adventskantaten "Nun komm der Heiden Heiland". Den kallades adventskantat redan när Bach satte upp den själv 1714. Den är rolig, för Bach tar inte bara bibeltexterna rakt av utan broderar ut en hel del.

Är den svår?

I ouvertyren får man slita lite. Och det märks i slutkoralen att Bach nog inte gillade altar, för han ger dem skitsvåra partier.

Är musiken välbekant?

En del ställen bygger på psalmen "Världens frälsare kom här" som var den mest sjungna adventspsalmen på den tiden. Koralen bygger på "Var hälsad sköna morgonstund".

Vad sjunger ni annars?

Jag har haft kören i ett år och det här är det första lite svårare stycke de får kämpa med. Från början tyckte några att det var för svårt men nu tycker de att det är roligt. Men jag har lovat att det ska bli enklare musik i vår.

Vilka är dina solister?

Arne Lannstål sjunger tenor, Ulla Svedin sopran och Fredrik Eriksson träder in i form av Jesus och bankar på dörren i basrecitativen.

Bach skrev ett par hundra kantater och under en period skrev han en i veckan. Tillkom adventskantaten då?

Ja, det var den första från den perioden. Han slet nog hårt, stackars Johann. Komponerade uppemot 2 000 verk totalt. Den ende svensk som kommer i närheten är Thore Skogman, tror jag. Fast det är ju lite annan musik.