Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Mattias Bärjed ...

... gitarrist i The Soundtrack of Our lives, som nyligen släppte samlingsskivan Golden Greats No. 1.
Bandet är ute på en kortare turné i Sverige, och spelar ikväll i Uppsala, i morgon besöker de Stockholm för att avsluta i hemstaden Göteborg på fredag.

Samlingsskivan A present from the past gavs ut för bara några år sedan. Varför ännu en samlingsskiva?

– A present from the past var outtakes och rariteter, det här är en "best of" från våra fem skivor. Ett slags bokslut över en period så man kan gå vidare.

Hur valde ni ut låtarna?

– Vi har tagit dem som vi brukar inkludera i våra liveset och de som spelats mest på radio. Som helhet tycker jag att det är en bra avvägning av låtar. Och det är kul att se det sammanställt, jag känner mig ganska nöjd över vad vi har gjort.

Det är ju vanligt att ha med en ny låt på en samlingsskiva, och i ert fall heter den Karmageddon. Men den är egentligen inte ny, eller hur?

– Nej, den började vi jobba på 2003, när vi spelade in Origin Part 1. Vi kände att det var bra låt, men tiden var inte mogen för den. Så den fick bli liggande i katakomberna. Vissa låtar kan ha en biologisk klocka, och måste få mogna för sig själva.

Berätta lite om turnén, som görs på mindre ställen än normalt.

– Det känns bra för oss som band att spela på klubbar, det blir mer tajt då. Visst är det risk att man krockar med varandra på mindre scener, men det blir mer energi. Vi vill skapa ett slags kaos; en mix av proffsigt och oproffsigt.

Om du får välja ut en av låtarna på Golden Greats No. 1 som betytt mer än de andra, vilken blir det då?

– Instant repeater ’99. Det var den första låten som gav bandet exponering. Och Sister Surround, som kännetecknar perioden med turnéer i USA och när vi var med på Letterman. Men alla låtar har jag personliga minnen till; det poppar upp en katalog av känslor.

Vad är det som gjort att ni har behållit er popularitet?

– Vi har hittat ett eget uttryck och sound, som inte har nån datumstämpel. Den bästa musiken är tidlös, men ständigt aktuell.