Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Nils Johan Tjärnlund

historiker som nu ger ut en bok med sina samlade Medelpadsfrågor och krönikor från ST,

Hur många texter har du samlat?

– Drygt 100, mest Medelpadsfrågor men även krönikor som bygger på historiska frågor från ST:s läsare. Resultatet är inte ett fullständigt lexikon om Medelpad, men en bok som speglar vad läsarna har velat veta och som man antingen kan ströläsa eller läsa i ett svep. Kanske leder den också till fler frågor. Medelpadsfrågan finns ju kvar i ST.

Varifrån fick du idén att samla fyra års frågor i en bok?

– Många har tyckt att det vore praktiskt att ha dem samlade eftersom texter i en dagstidning försvinner ganska fort. Jag har också kunnat sortera dem efter tema och i viss mån kronologi. Ett avsnitt behandlar förhistorien fram till stadsgrundandet; sedan finns avsnitt om till exempel platser, byggnader, ortnamn, människor och uttryck.

Var säljs boken?

– Den ges ut den 16 november och kommer att finnas i bokhandeln och på Recito förlags nätbokhandel. Jag hoppas också att Sundsvalls museum vill sälja den.

En fråga ur boken: Har vi haft Nobelpristagare i Medelpad?

– Ja, två. Fredspristagaren Klas Pontus Arnoldson föddes inte här men bodde i Stenstan. Han fick priset 1908 för sitt engagemang i fredsrörelsen, inte minst för en fredlig lösning av unionskonflikten med Norge. Och The Svedberg, kemipristagare 1926, växte under några år upp i Galtström där hans pappa var förvaltare.

Och varifrån kommer ortnamnet Sodom, som man hittar i Bredsandstrakten?

– Där kan man bara spekulera. Där kan ha funnits en lönnkrog där det bedrivits lösaktigt leverne, eller kanske uppkom det för att gården brann ned, som Sodom i Bibeln. Men det kan också handla om att jordbruksmarken var ofruktbar och att det sågs som ett straff från ovan.