Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallenius öppnar för en comeback i Giffarna

Utfryst i ­Italien och sedan målskytt i Schweiz – ­fotbollsspelaren Linus Hallenius har ett händelserikt år bakom sig.
Nu berättar han om när han tvingades byta om i en skrubb, ny­tändningen i Schweiz och planerna på en återkomst i GIF-tröjan.
– Sundsvall kommer alltid att vara hemma, säger anfallaren.

Annons

Under 2013 hände det en hel del för Sundsvallssonen Linus Hallenius. Vi tar det från början. För ungefär ett år sedan var han på väg bort från italienska Genoa och Serie A.

– Jag fick indikationer på att jag skulle stanna, sedan ville de skeppa iväg en på lån i slutet av transferfönstret när man inte har något val. De snackade om Serie B men det hade jag dåliga erfarenheter av, berättar Hallenius när vi träffar honom under en ledig dag hemma i Sundsvall.

Han blev kvar i Genoa, men började behandlas på ett annat sätt än tidigare.

– Jag ringde sportchefen för att berätta att jag skulle stanna. När jag kom in i omklädningsrummet dagen efter var inte mina grejer där, de var i en skrubb där jag och målvaktstränaren fick byta om. Inombords kände jag att jag bara ville skratta åt det, säger anfallaren som då förstod att han inte skulle få mer speltid.

– De försökte frysa ut en, men jag fungerar lite tvärtom. Jag körde mitt race och det var egentligen då det gick som bäst på träningarna.

När han åkte hem för semester i somras hade han tagit beslutet att han ville lämna trots ett år kvar på kontraktet. Tankarna på att återvända till Sverige fanns där, men i stället skrev han på för schweiziska FC Aarau. Kontraktet sträcker sig den här säsongen ut med en option på ytterligare två år.

– Det är en högstaliga mitt i Europa och många klubbar håller ögonen öppna där. En bra chans att möta riktigt bra lag och det var längesedan jag kände det här suget, säger Hallenius.

Efter att ha tvingats operera blindtarmen kort efter flytten har han nu kommit tillbaka. Facit så långt: tre mål på elva matcher, varav fyra från start.

– Efter första målet släppte allt, det var så skönt. När man varit borta länge glömmer man hur mycket det betyder att spela, att vara delaktig i ett lag och hjälpa till på matcherna, säger han.

Aarau ligger nu åtta av tio lag, med elva poäng ned till strecket, i serien som i början av februari startar om igen efter vinteruppehållet. I dagarna åker anfallaren tillbaka till Schweiz, men till Sundsvall kommer han återvända. Nyligen köpte han och frun Izabella en lägenhet i stan – och på sikt vill Hallenius komma tillbaka och spela för sin gamla klubb GIF Sundsvall igen.

– De tankarna har förändrats mycket. Det kändes kanske inte riktigt så när jag lämnade, då kände man sig lite dåligt behandlad och lite missförstådd. Samtidigt har föreningen förändrats och Urban (Hagblom) är en sådan som jag alltid haft en bra kontakt med, säger han och fortsätter:

– Jag vill flytta hem till Sundsvall en vacker dag och då är det klart jag vill spela. Men då vill jag kunna bidra, jag skulle aldrig flytta hem och spela när jag är 35 och inte kan bidra.

Innan det kan bli aktuellt väntar nya år ute i Europa, med nya drömmar och målsättningar.

– För ett år sedan ville jag bara bli glad igen och spela fotboll. Nu när man känner att man håller på en internationell nivå spänner man bågen. Jag vill börja med att spela så många matcher och göra så många mål jag kan den här våren.

Och sedan?

– Efter det är det öppet. Kanske kan jag gå till en bättre klubb igen och kanske få en chans att konkurrera om en landslagsplats. Det är målet och drömmen. Får man vara skadefri och spela måste man spänna bågen, säger Linus Hallenius.