Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller fast vid beslut om att miljoninvestera i ny scen

Det finns inget billigare alternativ till den scen som redan föreslagits. Det är beskedet från humanistiska nämnden efter att frågan åter varit uppe på deras bord.

I september berättade vi om den ansökan om bygdeavgiftsmedel som Ånge kommuns kulturchef Peter Gunnarsson lämnat in gällande inköp av en ny scen till kulturverksamheten. En ansökan som hade en miljon kronor på bidragsraden.

– Det här är inte en investering för kommunen, utan en investering som huvudsakligen är till för medborgarna, var det tydliga beskedet han gav.

Lika tydligt var det inte när humanistiska nämnden några veckor senare tog upp scenfrågan och röstade för att bygdeavgiftsmedel skulle sökas 2016 och 2017 med en halv miljon kronor vid varje söktillfälle, samtidigt som man i beslutet bara konstaterade att en scen skulle införskaffas 2016.

Beslutet resulterade dessutom i en reservation från Vår framtid och Vänsterpartiet, som tillsammans med Kristdemokraterna senare meddelade att man med sin majoritet tänkte stoppa bygdemedelsansökan i kommunstyrelsens arbetsutskott, som är sista beslutsledet innan länsstyrelsen. En ståndpunkt som det visade sig att även S-ledamöterna stod bakom, då man höll med om att beslutsunderlaget var bristfälligt.

– Klarar vi oss med en scen för en halv miljon kronor så ska vi naturligtvis inte köpa in någonting som är mycket dyrare, sa kommunalråd Sten-Ove Danielsson inför mötet.

Och omtag blev det. Fast med samma resultat.

– Vi har tagit samma beslut igen, säger humanistiska nämndens ordförande Catharina Karlsson efter att frågan varit uppe på nytt.

Hon säger att man den här gången har vägt scenmodellen mot ett billigare alternativ, men att den ansetts vara för dålig.

– Den var inte tillräckligt handikappanpassad, och vi ska ha en mobil scen som är tillgänglig för alla, säger Catharina Karlsson.

Hon säger också att det kommer bli drygt 30 000 kronor billigare varje gång en förening använder den nya scenen jämfört med den som finns i dag, då man slipper avsätta personal i flera dygn.

– Och det är samma ansökan som ligger kvar, det vill säga den som Peter Gunnarsson har lämnat in, säger Catharina Karlsson.

Den här gången fanns heller inga avvikande åsikter. Stefan Åsén (V) var inte med på mötet, och Anders Öberg (VFÅ) säger så här om varför han nu står bakom miljoninvesteringen:

– Jag kan fortfarande tycka det är en dyr scen, men nu hade man i alla fall tagit fram ett underlag. Det var först och främst det jag tyckte var fel senast.