Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller i gång med motionsdans och resor

Ingenting har varit omöjligt för snart 81-årige Roine Nordin från Skönsberg. Han är mannen som fortfarande har stor aptit på livet med motionsdans och mycket resande som två ingredienser.

Roine Nordin har alltid funnit styrka i att kunna ta vara på sig själv. Han föddes 1934 som äldst av fyra syskon i ett arbetarhem i Sörberge.

– Det var tufft, jag fick inte ett öre hemifrån och man kan säga att jag blev vuxen vid nio års ålder, förklarar Roine Nordin utan bitterhet i rösten.

Tvärtom är han en påfallande glad och positiv person. Själv säger han att han sällan hetsar upp sig i onödan och alltid haft en optimistisk inställning till det mesta.

Efter sju år i folkskolan blev det jobb direkt i Fagerviksfabriken. Vid 15 års ålder fick Roine en lärlingsplats vid en elektrikerfirma. Då hade han hittat sitt framtidsyrke och fick senare diverse montörsjobb som elektriker. Den fulla behörigheten läste han in.

– Jag läste in sex terminer på kvällarna under tre års tid, det var riktigt jobbigt för en som inte tyckte om skolan men jag var envis..

Tre veckor i juli 1951 har etsat sig fast som ett äventyrligt minne. Barndomskamraten Göte Eriksson hade köpt en gammal och sliten motorbåt med ruff och inombordsmotor. De två tonåringarna gav sig i väg på en båtresa från Fagervik till Furuvik. De hade med sig mycket proviant och bensin.

Efter tre och en halv dags färd blev det ventilras i den fyrcylindriga Chevroletmotorn. Det skedde i Gävlebukten och några fiskare drog i land pojkarna på en ö. Via roddbåt och sedan buss hittades en bilskrot i Gävle. Den tekniske Göte fann en passande ventil. Tillbaka på ön följde två dagars skruvande med enkla verktyg. Motorn gick i gång och färden till Furuvik kunde fullföljas.

På väg hem blev det nytt motorkrångel. Längst ut i Hudiksvalls skärgård var det magnettändningen som slutade fungera. En ny räddare i nöden dök upp. Det visade sig vara prins Bertils privatchaufför som hade sommarstuga på Kråkö. Pojkarna fick lämna båten hos honom och nu var det bråttom hem.

Tre veckors semester höll på att ta slut. De fick lift med en segelbåt till Hudiksvall, tog tåget hem och hann precis till jobbet i fabriken på måndags morgonen.

En helg senare åkte Göte och Roine ner för att hämta hem båten. En nylindad magnet monterades och det var full fart hemåt. Vedermödorna fortsatte dock och strax utanför Harmånger gick styrningen sönder. Det rostiga rodret gick av. Pojkarna löste problemet genom att spika fast träklotsar i aktern och hålla kursen för hand med en åra.

– Det blev en riktig pärs när det blåste upp till stormbyar utanför Brämön, men hem kom vi till slut. Vi lade oss att sova några timmar i båten när vi hade passerat Rödön, berättar Roine och skrattar åt minnet.

I mognare ålder har han fortsatt att resa mycket, dock på längre distanser och med säkrare färdmedel.

Roine spelade fotboll med Fagervik och tillhörde A-laget i division 2. Tyvärr gick det inte i längden att kombinera med jobbet så han fick avbryta en lovande fotbollskarriär.

Lumpen avklarades och 1957 var det dags att gifta sig med Marie-Louise från Skönsberg. Tillsammans fick de två döttrar. De bodde bland annat i Hudiksvall i tre år.

För att göra en lång historia kortare så förtidspensionerades Roine vid 52 års ålder. Han var drabbad av tinnitus efter många bullriga år i industrimiljöer. Det tog hårt på psyket.

1989 gifte sig Roine med Gertrud från Jämtland. De fick åtta år tillsammans innan hon avled 1997. Gertruds far hade en gård med tillhörande skogsmark i Husås i Lit. Roine och Gertrud tog över gården och Roine blev kvar där till 2006. Det året fick Roine grön starr och blev blind på vänster öga.

2009 var det dags att flytta hem till Medelpad. Nu bor snart 81-årige Roine i en lägenhet i Skönsberg och trivs bra. Han håller i gång med simning och motionsdans och ger sig ofta ut på resor. Han låter inte den försämrade synen hindra mer än nödvändigt. I slutet av året planeras en ny resa till Mexiko.