Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller laxen i Ljungan på att ta slut?

Hej alla sportfiskare.

Det här är ägnat till alla er som går och väntar på att laxen ska stiga i Ljungan. På senare tid har det skett en del lagändringar när det gäller fiske på vild lax och öring, det vill säga de med fettfena. Det går att läsa mer detaljerat om detta om ni går in på Sundsvalls Fiskeguides hemsida. Det är i nuläget förbjudet att ta vild lax och öring, endast fenklippt, odlad får tas upp.

När det gäller laxen så sätts det inte ut någon odlad fenklippt Ljunganlax. Men för någon säsong sedan började det att komma fenklippt lax i Ljungan som inte hör hemma där, då införde man förbud mot att ta vild lax, endast fenklippt fick tas. Det här gör man för att man vill värna om den vilda Ljunganlaxen och det är inget fel med det. Men man kan också se det som ett indirekt, dolt förbud mot att ta lax överhuvudtaget. Till kommande säsong kanske det inte kommer upp någon fenklippt lax i Ljungan. Det här är kanske något man ska tänka på när man ska köpa fiskekort. Tänk er att ni står där med fluga eller spinn och plötligt händer det. Drömfisken är krokad, men det visar sig att det är en vildlax. Då är det bara att kroka lös och sätta tillbaka. Sedan händer inget mer den säsongen. När det gäller öring är det en helt annan sak, när man sätter ut öring, cirka 30 600 varje år? Kan detta vara möjligt? Öringsstammen borde ju öka men den snarare minskar.

Det finns många som frågar vem som övervakar detta, finns det verifierat? Man borde få någon myndighet eller journalist att gräva i detta.

Nu har det också införts ett förbud mot att använda sänke vid spinnfiske, då man anser från de ansvariga att fisken till till stor del blir felkrokad. Endast dupp eller flöte får användas, exempelvis bombarda. Då kan man ju tänka att det är kört med bottenmete med mask? Det finns säkert många äldre fiskeintresserade som skulle föredra detta. Man skulle i stället pröva att behålla sänke men införa endast enkelkrok med kortare tafs. Att förbjuda sänke var enbart dumt. Att förbjuda någonting är väldigt enkelt för att bli av med ett problem eller ett påstått problem.

Med bombarda kan man anpassa fisket till hela älven vilket kan ha varit svårt med sänke.

Nu kan man med fördel besöka exempelvis Viforsen, Stocken eller Bordet. Det här kan ju i värsta fall innebära större köbildningar vid de populära fiskeställena. Det ska också sägas att man behöver nödvändigtvis inte vada ut i älven vid spinnfiske beroende på att man har lång räckvidd.

Nu måste vi säga att det fanns ett tidigare förbud mot att ta vild lax, men med den stora skillnaden att då sattes det ut laxyngel, odlad fenklippt, under en viss period i Ljungan. I och med att utsättningarna upphörde försvann den fenklippta laxen av naturliga skäl. I början av 2000 talet upphörde förbudet. Man fick då fiska den vilda laxen. Men man kan ju fråga sig om det verkligen finns någon äkta vild Ljunganlax. Den har endast 1,5 mil att vandra för att hitta sina lekplatser, till skillnad från de andra norrländska oreglerade älvarna där de kan ha 15–20 mil att vandra och där tas det ofantliga mängder med lax.

Fångstrapporterna från Ljungan är en droppe i havet i jämförelse om ens det.

Slutligen, om ni vill ha en lax som troféfisk så kan ni glömma detta, för vem vill ha en lax på väggen som är fenklippt och dessutom inte hör hemma i Ljungan.

Hofling, Lindström & Lundberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel