Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De sägar att det är segt virke i mig"

/
  • Björnens attackerade Fredrik Andersson när hans bössa slutade fungera. Nu vill han att reglerna kring säkerheten skärps.

Hans händer och ljumske är i bandage. Han har svårt att gå och har så ont att det inte går att beskriva.
Nu är Fredrik Andersson hemma från sjukhuset efter att ha attackerats av en björn i förra veckan.

Annons

Se också TV-inlaget där Fredrik berättar om attacken.

Fredriks telefon ringer. Det har den gjort oavbrutet sedan han vaknade upp från operationen förra fredagen. Uppslutningen och stödet från familj och kompisar har varit stort.

– De säger att det är segt virke i mig. Det är inte många som varit med om en närkamp i den klassen.

Fredrik ler. Han fick lämna sjukhuset på måndagskvällen. Nu är han hemma i Alfta. Han håller upp sina händer och visar bandagen. Vänster handled och båda händer bär skador efter björnens bett.

Fredrik har opererats i ljumsken. Hans ena pungkula är bortsliten och gick inte att rädda. Fredrik har ett djupt jack i låret där björnen bet sig fast. Han måste hålla sig hemma från jobbet åtminstone fyra veckor.

– Ett av betten tog precis vid kroppspulsådern. Läkarna sa att det var nära att jag strök med.

Det var fredagen för drygt en vecka sedan, på björnjaktens första dag, som Fredrik blev uppringd av ett jaktlag i Kilafors för att hjälpa till. En björn hade varit synlig i en havreåker. Två hundar släpptes och hittade björnen som gick i pass blev påskjuten. Han är en erfaren björnjägare. Fredrik har jagat björn i många år.

Men han har aldrig tidigare blivit attackerad.

Denna gång har Fredrik lyckats smyga sig på den skadeskjutna björnen. En väldig hanne på 278 kilo. Nu står Fredrik bara tio meter från den med riktat vapen. Så fort han får djuret i skottlinje trycker han av. Skottet går inte av. Geväret klickar. Klickljudet får björnen att reagera. Björnen ser Fredrik, tar sats och går till anfall. Allt sker på en bråkdels sekund. Björnen är över honom, biter och sliter. Det enorma rovdjuret tar en stor tugga i hans ljumske. Fredrik har sina händer i björnens käft. Försöker bända sig loss.

– Nu gäller det att hålla emot, var det enda jag tänkte. Det går så snabbt att man inte hinner bli rädd.

Hans jägarkompis Per-Anders Wärme skyndar till undsättning.

– Han kan inte skjuta. Hade han gjort det hade han kunnat träffa mig eller någon av hundarna. Björnen låg ju ovanpå mig. Han drog och slet i björnen för att försöka få den att sluta.

Efter en kamp som känns som en evighet släpper björnen äntligen taget. Den vänder sig mot Per-Anders och anfaller honom istället. Nu kämpar även han för livet. Björnen tar ett djupt bett i vaden i benet Per-Anders sparkar björnen med. Den väldiga hanbjörnen hugger tag i jägarens händer när han försöker värja sig. Per-Anders får till slut in bössan i den väldiga bjässens käft och trycker av. Björnen segnar ned. Ligger orörlig i granriset. Fredrik ligger skadad bredvid.

Fredrik visar de kläder han hade på sig. De har stora revor efter björnens sylvassa bett och kraftiga klor.

Händelsen utspelar sig i de tätaste snåren där björnar gärna håller till. Fredriks jaktkompisar hugger en stig så att ambulanspersonalen kan ta sig fram i den ottillgängliga terrängen.

Händelsen har inte tagit bort Fredriks passion för att jaga björn.

– Hade jag bara kunnat gå hade jag varit i skogen nu. Mina jaktkompisar har fått låna mina tre hundar och har skjutit två björnar med dem. Så jag har haft ett leende på läpparna trots jag låg på sjukhus. Det är plotthundar, framavlade för att jaga björn: Timber, Bull och Kula.

Däremot kommer han att kassera sitt odugliga vapen och byta mot ett nytt.

Fredrik Andersson vill att säkerheten kring björnjakten skärps.

– Jag har insett att kraven på oss som jagar björn är på tok för enkla. Jag kommer att utbilda mig.

Läs mer om händelsen här:

Skräckfylld inledning på årets björnjakt

"Jag hade näven i björnens käft"

Länsstyrelsen: "Det är jättebeklagligt"

Mer läsning

Annons