Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmän säger upp sig i protest

/
  • Lars Höglund har arbetat inom räddningstjänsten i 22 år. Efter besparingsbeslutet väljer han att säga upp sig.FOTO: Alexandra Sievers ARKIV

Fem personer har sagt upp sig vid deltidskåren i Hassela. Och flera går i samma tankar.
– Det är ett tungt beslut, säger förmannen Lars Höglund som arbetat inom räddningstjänsten i 22 år.

Annons

Räddningstjänsten i Hassela accepterar inte de nya arbetsförhållandena för deltidskåren. Besparingskravet innebär att skiften minskas med en man, det innebär att Hasselakåren ska ha en förman och tre brandmän per skift.

– Det känns olustigt att arbeta under de förhållandena när vi inte kan rökdyka. Det är flera som funderar på att säga upp sig, men det är ett väldigt stort beslut att ta, säger Lars Höglund.

Han är en av de fem personer som har skrivit under sin uppsägning. 12 maj gör de sin sista arbetsdag.

– Det har känts nedvärderade och kränkande i den process som har varit. Jag upplever att det varit en väldigt stor nonchalans från ledningens sida, säger Lars Höglund.

– Jag kan faktiskt inte förstå att de känner att de har blivit nonchalerade. Vi har hela tiden informerat om vad som händer. Men visst är det en allvarlig situation som uppstår nu, säger Lennart Juhlin, räddningschef.

Norrhälsinge miljö- och räddningsnämnd måste i år spara 1,2 miljoner kronor. För att genomföra besparingarna minskas antalet mannar på skiften i Hassela. Detta efter att Hudiksvalls kommun tillskjutit pengar som stoppat neddragningen i Friggesund. Enligt lag måste det vara fem personer, varav fyra rökdykare, för att få gå in i en byggnad som brinner. Är det färre än fem personer på platsen får de endast bekämpa branden utifrån byggnaden tills förstärkning anländer.

– Vi kan inte acceptera det här. Jag trodde att schemat skulle fortgå tills vi sett vad överklagan gett, säger Lars Höglund.

– Vi vill verkligen inte skära ned i verksamheten, men det är de politiska besluten som avgör, säger Lennart Juhlin.

I dag är det 18 man som arbetar vid deltidskåren och det finns två vakanser som inte fått tillsättas då det råder anställningsstopp. Kåren ansvarar för de inre delarna av Nordanstig, men hjälper även till med larm mot Bergsjö, Bjuråker, Ånge och Medelpad.

Länsstyrelsen har tidigare slagit fast att besparingskrav inte är tillräckliga skäl för att dra ned ambitionsnivån i räddningstjänsten. Länsstyrelsen har motsatt sig förslaget att minska bemanningen i Hassela om inte kompenserade åtgärder vidtas. Anledningen är att lagen kräver fem man för att få rökdyka.

Med besparingsbeslutet krävs det 16 man i Hassela för att skiften ska fungera. Så med uppsägningarna väntar nu en krävande rekrytering.

– Det är inte den lättaste orten att rekrytera på. Och lyckas vi inte rekrytera måste vi se till att andra stationer åker på larmen, säger Lennart Juhlin.

Mer läsning

Annons