Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselalärare specialgnuggar invandrarelever

Lågstadieläraren Eva Adielsson, 56 år, i Hassela, bryter ny mark. Hon blir invandrarbarnens speciallärare i grundskolan.

Från höstterminen 2010 ska hon uteslutande ägna sig att stärka deras kunskaper i svenska.

Annons

För att hänga med i den övriga undervisningen måste de barn som inte har svenskan som sitt modersmål få riktade resurser Fram till nu har lärararna försökt att hjälpa dem som mycket de mäktat med i den ordinarie undervisningen. En hart när omöjlig uppgift.

Invandrareleverna halkar obönhörligen efter om de inte lär sig behärska det svenska språket i tal och skrift. De får svårt att nå godkänt betyg i kärnämnena i nian. Dörren till gymnasieskolans program stängs. De backar tillbaka till grundskolestudier på komvux.

Problemet har blivit än mer påtagligt när barn från Burma, Eritrea och Sudan har slussats in i grundskolans olika årskurser. Dessa flyktingfamiljer började anlända 2005.

– Deras förutsättningar varierar kraftigt. Också bland dem som har samma ursprungsland. Tar vi burmeserna så har några barn vuxit upp på rena landsbygden. Andra i modern stadsmiljö, förklarar Eva Adielsson och fortsätter:

– Jag får ansvaret i skolorna i östra kommundelen. Huvudinriktningen blir årskurserna 4 - 9. Mesta tiden är jag stationerad i Bergsjö men åker även upp till Hasselaskolan.

De 30 högskolepoängen i ämnet svenska 2 har hon förvärvat genom att gå lärarlyftet. Sedan hon blev klar 1 februari har hon prövat vingarna på halvtid på Bergsjöskolan.

– Min undervisning blir separat. Jag går inte in i några klasser. Eleverna kommer till mig under en dryg timme per gång. Ibland sitter de i grupp. Ibland är det bara en eller två åt gången. Man får pröva sig fram och lägga ett mycket flexibelt schema. Det har jag lärt mig under testen undervåren, säger Eva Adielsson.

Att sadla om i läraryrket efter 34 år var en utmaning. För att orka med har hon dock gått ner i arbetstid till 80 procent

Mer läsning

Annons