Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jul på Ersk-Mats slog besöksrekord

/
  • Ida Snell, 14 år och Agnes Sköldunger, 14 år, från Bergsjö tryggar återväxten på julmarknaden. De var lyckliga över att marsipangrisarna och chokladkonfekten hade strykande åtgång.

Den tidiga julmarknaden på Ersk-Mats har magnetisk kraft.

Besöksrekordet slogs återigen. Barmark gjorde färden dit riskfri och som mest fyllde sjuhundra bilar täkterna nedanför gården.

Annons

– Jag brukar inte ta för stora ord i min mun. Men det här är helt osannolikt. Ett stegrande intresse för varje år och försäljare som står i kö för att få in en fot, sammanfattar Boerje Bohlin, Stiftelsen Ersk-Matsgårdens julmarknadsgeneral.

Han betonar att mann gallrar hårt bland alla som vill komma dit och sälja sina varor. Styrelsen säger ett bestämt nej till alla försök att vidga ramarna mot en kommersiell prylmarknad.

Nätet är finmaskigt. Men visst kan det slinka igenom någon i gråzonen erkänner Boerje Bohlin. Eget hantverk och närproducerad mat och dryck är kravet för att få en säljarplats.

Totalt 85 stycken fanns där. Inte en kvadratmeter ledig inne i gårdsbyggnaderna.

– Vi tar hundra kronor per bord. Vi anser att de som sitter hemma och pular inte ska behöva tala några stora pengar för att få komma hit, resonerar stiftelsens ordförande Boerje Bohlin.

En av de debuterande var Anette Sandström som åkt ner från sin gård i Brättingberg i Bjuråker:

– Det gav mersmak. Här är så enormt atmosfärrikt.

Hon var där för att sprida pr om och sälja den nyskrivna boken om så kallade forbönder i Hälsingsland. Men också för att sälja egna torkade kryddväster och svamp.

Inslaget av medelpadingar växer för varje julmarknad på Ersk-Mats. Fenomenet är tydligt både bland säljare och köpare.

– Jag upptäckte Ersk-Mats 2008. Sålde bra och trivdes. Inget kunde hindra mig att återvända en andragång på Alla helgons dag, berättar Mirja Blomberg från Sundsbruk.

Efter sin pensionering har hon fyllt dagarna med att odla i sin stora härliga trädgård och ta tillvara vad som kan skördas. Mirja syltar och saftar och den egna hemtillverkade äppelglögg värmde besökarna i den lite råa kylan.

Bergsjötjejerna Ida Snell och Agnes Sköldunger är redan smått fullfjädrade i att tillverka sitt och familjens julkonfektyr. Nu testade de den lokala salumarknaden och räknade ihop en hyfsad kassa.

Ersk-Matsgårdens jul startar officiellt klockan elva. Men redan timmen innan tryckte besökarna på och på att par timmar hade samtliga trehundra smörgåsar i serveringen blivit uppätna.

– Turligt nog hade vi tagit till extra volymer hälsingeostkaka så det räckte fram till stängningsdags, säger Inger Norberg, som håller in tömmarna i det trånga bondeköket.

Hudikbon Bente Sandström missar aldrig en julmarknad på Ersk-Mats:

– Den ger ro i själen. Man stannar upp från dagstempot och stiger in i en historisk miljö som konserverats.

 

Mer läsning

Annons