Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordanstigs första kvinnliga kommunalråd

/
  • Undersköterskan Monica Olsson från Gnarp får snart begära tjänstledigt från Bergesta äldreboende för att bli kommunalråd på heltid.
  • Plyfamedarbetaren och brandförmannen Stig Jonsson i Hassela blir troligen ny ordförande i fullmäktige.

Kommunalrådet i Nordanstig hämtas inte från den borgerliga alliansen.

Socialdemokraterna står beredd att samverka över blockgränsen.

Kräver samtidigt att Monica Olsson, Gnarp blir kommunstyrelsens ordförande och Stig Jonsson, Hassela, blir kommunfullmäktiges ordförande.

Annons

Diskussionen var livlig, och tät när Nordanstigs Arbetarekommun kallat till möte i Bergsjö. Efter nästan tre timmar droppade S - folket. Då hade förhandlingsgruppen mandat att fortsättaen vända till.

– Det kom fram många kloka synpunkter, säger en trött men nöjd S -ordförande, Katarina Bylin, när vi når henne på väg hem i bilen.

Många väntar spänt på vilken samarbetspartner i den politiska mittfåran som Socialdemokraterna föredrar. De som hoppades se en färdig lösning efter måndagskvällen blir besviken.

– Vi är inte färdiga ännu. Imorgon kväll (läs tisdag) ska vi möta Centerpartiet en andra gång. Det återstår att se vad som kommer ut av det mötet, fortsätter Katarina Bylin.

Hon inser dock att tålamodet börjar tryta. Kommuninvånarna vill snart veta vem eller vilka som ska ta över styret. Om två veckor sammanträder dessutom det nya kommunfullmäktige:

– Tiden tickar på men vi har inte låst oss. Vi tittar fortfarande på olika lösningar. Förhoppningsvis kan vi komma med någon form av besked i slutet av veckan.

Centerpartiet inbjuds till en andra träff. Folkpartiet har mött Socialdemokraterna vid ett organiserat tillfälle. Ännu en förhandling är aktuell Katarina Bylin medger att Folkpartiet och S har närmat sig varandra och att det skulle kunna resultera i en uppgörelse.

Folkpartiets Stefan Haglund uppger att det existerar en hel del samsyn med Socialdemokraterna på det kommunala planet.

Det innebär inte i sin tur att Centerpartiet är ute ur räkningen för en överenskommelse menar förhandlingsgruppens ledare. Stig Eng, Sven-Åke Eriksson och någon till anländer inte till Socialdemokraternas Bergsjölokal för att endast avlägga en artighetsvisit.

Att Hasselasonen Stig Jonsson, 55 år, föreslås som ordförande i kommunfullmäktige både överraskande och inte överraskande. Socialdemokraternas andre man deklarerade tidigt i år att han ville trappa ner och lämna kommunstyrelsens inre maktcentra, arbetsutskottet. Genom uppdraget som presidieordförande stannar han i politiken även om mycket får karaktären av honnörssyssla.

Enligt Katarina Bylin så har inte Socialdemokraterna något krav att besätta den andra kommunalsrådsbefattningen på halvtid. Omsorgs - och lärandenämnden är en tung nämnd men just nu har inte S någon aspiration på ordförandeposten.

Mer läsning

Annons