Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga döms efter bilkrasch

Tre unga som bodde på ett behandlingshem döms nu efter en natt som spårade ur i våras.

Annons

Ungdomarna bodde på ett behandlingshem i Franshammar i Nordanstigs kommun. En kväll i mars bröt sig några av dem in på bensinstationen i Hassela och stal alkohol, cigaretter och snus.

De drack av den stulna alkoholen och sedan påbörjades en omfattande vandalisering på behandlingshemmet och mot bilar som var parkerade utanför.

Läs också: Fyra anhållna efter bilkrasch och bärsärkargång

Innan polisen hade hunnit till platsen lämnade tre unga boendet och stal en bil. En pojke satte sig vid ratten och körde i en halvtimme innan han åkte av vägen och krockade mot ett träd. Två av passagerarna fick allvarliga skador.

Under rättegången i förra veckan berättade en flicka att hon behövde sjukhusvård i två månader efteråt och rehabilitering i en månad. Hon har fortfarande smärta i nacken. Den andra passageraren berättade att han fått ryggproblem efter krocken.

Nu döms 16-åringen som körde bilen för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada.

Bilföraren och en annan tonårspojke döms även för grov skadegörelse och för inbrottet på macken.

Skadegörelsen bedöms som grov med tanke på det stora värdet på det som blev förstört. Enligt åtalet orsakades skador för totalt cirka 300 000 kronor.

Hudiksvalls tingsrätt dömer också dessa två pojkar att betala nära 115 000 kronor i skadestånd för att ersätta skador på fastigheter och bilar.

Den tredje åtalade tonåringen döms tillsammans med föraren för att ha stulit olycksbilen. Hudiksvalls tingsrätt dömer alla tre till ungdomsvård, och de ska följa den vårdplan som tagits fram för dem.

En fjärde person har också åtalats, men han hade inte blivit delgiven innan rättegången. Det kommer därför att hållas en separat rättegång mot honom framöver.

Mer läsning

Annons