Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbad pojke la en snara om halsen

/
  • Pojken hade blivit mobbad i skolan under två års tid. Till slut sa han ifrån genom att lägga en snara runt halsen.

Efter två års mobbning var gränsen nådd. På onsdagen la en pojke i grundskoleåldern snaran om halsen utanför sin skola för att markera mot mobbarna.

Annons

Pojken hade kommit tillbaka från sitt sommarlov och hunnit med att gå tre dagar på fritids i anslutning till en skola i Söderhamns kommun. Då bestämde sig tre andra pojkar för att börja reta och jaga honom.

– Pojken sprang upp bakom skolan där det hänger ett rep från ett träd och la repet runt halsen, berättar hans mamma för helahalsingland.se.

Händelsen kommer efter två års mobbning och trakasserier riktade mot pojken, och blir den tredje som rapporteras till Barn- och elevombudet (Beo).

I den första anmälan, som inkom till Beo i april 2013, beskriver mamman hur hennes son blir systematiskt trakasserad av tre andra pojkar på skolan (inte samma tre som var på honom i onsdags). Bland annat ska de ha hoppat på hans rygg, utdelat knytnävsslag mot ansiktet, fyllt hans skolväska med sand och knuffat omkull honom för att sedan bombardera honom med snöbollar.

I anmälan står också att personalen inte har velat ta itu med mobbningen eftersom den inte ska ha inträffat under skoltid.

Beo utredde ärendet och kom i juni förra året fram till att skolan hade brustit på flera punkter. I sitt beslut skriver Beo att personal på skolan inte har rapporterat om kränkningarna till rektorn, och att rektorn inte har rapporterat till barn- och utbildningsnämnden.

Beo skriver att skolan har fört samtal med de inblandade och förstärkt tillsynen runt barnen, men att dessa åtgärder har satts in för sent. Skolan fick tre månader på sig att åtgärda bristerna, vilket den också gjorde enligt Beo, som avslutade ärendet i december 2013.

Men mobbningen upphörde inte, enligt mamman. Hon berättar om hur pojken bland annat blev inlåst i ett skåp, och i våras gjorde hon en ny anmälan till Beo. "mobbningen fortsätter och rektorn gör inget åt det samt svarar inte när man ringer", "Ingenting händer när jag påpekar detta", skriver mamman i sin anmälan.

Hennes son har även tidigare uttalat att han inte vill leva längre.

– Jag känner mig orolig för att lämna honom i skolan. Han mår bra hemma, men så fort han ska till skolan får han ont i magen. Ibland kräks han på morgnarna, säger mamman.

På sin hemsida skriver skolan att den har som vision att mobbning och kränkningar inte ska förekomma.

– Det borde alla skolor ha, och det här är någonting som vi har arbetat mycket med och utrett tillsammans med Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen (DO). Vi har redan suttit den här veckan och jobbat ännu mer konkret med värdegrunden och hur man ska vara mot varandra, säger skolans rektor.

Vet inte barnen redan att man inte får hoppa på andras ryggar?

– Jo, det vet de och det är viktigt att det inte bara blir ord. Vi ska gå igenom DO:s definitioner av diskriminering och kränkande behandling och utforma ordningsregler efter det.

Vad gör ni med den akuta tillsynen av barnen?

– Vi håller på att bygga upp ett rastvaktsschema så att barnen aldrig är ensamma utan vuxna, säger rektorn.

Mer läsning

Annons