Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåring krävs på miljon efter hallbrand

Nu tar kommunen skadeståndskravet på flickan till tingsrätten.

Annons

Den 29 maj 2013 ödelades idrottshallen i Ljusne i en våldsam brand. En tonåring som erkände att hon hade tänt eld på papper på hallens vind, fälldes för mordbrand. Hon dömdes till ungdomsvård.

Enligt Söderhamns kommun uppgick skadorna till cirka 40 miljoner kronor. Kommunen krävde ersättning för självrisken på drygt 1,1 miljoner kronor från den dömda flickan.

Betalningen har inte skett, och nu har kommunen vänt sig till Hudiksvalls tingsrätt och stämt flickan. Hon krävs på 1 112 500 kronor. Kommunen vill också ha betalt för de rättegångskostnader som uppstår.

Flickans advokat anser att skadeståndet ska sänkas och konstaterar att flickan är omyndig och saknar både inkomst och förmögenhet.

– Här har vi en ung flicka som om hon åläggs skadeståndskravet aldrig kommer ur sin skuld, säger advokat K-G Myhrberg.

Det skulle vara oskäligt betungande för henne att betala ett miljonbelopp, enligt advokaten, som också framhåller att det spelar in att det är en kommun som kräver pengarna.

– Behovet av skadestånd ska beaktas. Det är klart att en kommun behöver pengar, men kanske inte i samma omfattning som en privatperson med knappa förhållanden, säger K-G Myhrberg.

En muntlig förberedelse är planerad att hållas i tingsrätten nästa vecka.

Se också: TV: Så byggs den nya idrottshallen efter branden

Se också: TV: 11-åring skadades under fotbollsmål - får betala Sandvikens kommun

Mer läsning

Annons