Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsosam reform

Regeringen vill omreglera apoteksmarknaden. Visst har Apoteket AB varit ett någorlunda välfungerande företag. Till exempel så betalar vi tredje minst i Europa för generikaläkemedel, alltså läkemedel där patentetet gått ut och som det finns billigare kopior av. Och distributionskostnaderna är relativt låga. Däremot finns det färre apotek per person i Sverige än i länder med mer konkurrens. Dessutom betalar vi mellan tio och femton procent högre priser för originalläkemedel än Europagenomsnittet.

De starkaste argumenten mot monopol i allmänhet är också gångbara för apoteken. För konsumenten går det aldrig att rösta med fötterna. För den som inte gillar det sätt som Apoteket behandlar en finns bara ett alternativ: att avstå från medicin. Detta är naturligtivs inte ett realistiskt alternativ. Driftiga farmaceuter som kanske har en alternativ idé om hur han eller hon skulle vilja organisera sin verksamhet går i dag bet. Det finns bara en driftsform och så är det med det.

Vårt grannland Norge har nyligen genomfört en omreglering av apoteksmarknaden. De har stött på en del problem som Sverige nu tycks vilja lära sig av. I Norge har det blivit en form av oligopol med tre helt dominerande kedjor, med få undantag av små apotek i framför allt storstäderna. Tillgängligheten har dock ökat och priserna i de flesta fall sjunkit.

I somras öppnade socialdemokraternas socialpolitiske talesman Ylva Johansson för att oppositionen kommer att återköpa apotek om regeringen genomför avmonopoliseringen. Med största säkerhet kommer reformen av apoteksmonopolet leda till att huvudvärkstabletten kan köpas i närbutiken, apoteket inne i centrum kommer att ha bättre öppettider och snabbare service. Men frågan är hur många driftiga farmaceuter som vågar öppna eget om en eventuell socialdemokratisk regering kommer att tvinga tillbaka dem till monopolsituationen?